Ramazan’da Oruç Tutarken Beslenme Alışkanlıklarına Dikkat!

Diyetisyen Hande Selin Ok, Ramazan döneminde oruç tutarken beslenme alışkanlıklarının değişimini vurgulayarak iftar ve sahur sofralarında denge sağlamanın önemine dikkat çekti. Oruç açıldıktan hemen sonra aşırı ve hızlı yemek yemenin, suyun fazlaca tüketilmesinin hazımsızlığa yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Ok, “Manevi mutluluğu yaşarken, iftar ve sahurda aşırılıklara kaçmamak, vücudu fazla zorlamamak gerekiyor” dedi.

Acıbadem Kent Hastanesi’nde Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak görev yapan Hande Selin Ok, oruç tutmanın sadece manevi faydalarıyla kalmayıp, sağlık açısından da pek çok olumlu etki sağladığını belirtti. Ramazan ayının bağışıklığı güçlendirme, kilo kaybına yardımcı olma, kan şekeri kontrolü sağlama, sindirim sistemini dinlendirme ve zihinsel işlevleri artırma gibi yararlarını ön plana çıkaran Ok, şu şekilde konuştu: “Oruç sürecini doğru yönetmek büyük önem taşıyor. Bu süreç, iftar öncesi ve sonrasında ne yediğimize ve ne içtiğimize bağlıdır. İftar ve sahur boyunca dengeli bir beslenme düzeni oluşturmalıyız. Aksi takdirde hazımsızlıktan aşırı yorgunluğa kadar birçok sağlık sorunuyla karşılaşabiliriz. Oruçta sergilediğimiz sabrı yemek sırasında da göstererek sakin bir şekilde, lokmalarımızı iyi çiğneyerek yemeliyiz. Mideye bir anda fazla yükleme yapmak yanlıştır. Oruçluyken bir bardak su ve iki hurma ile başlayabilir, ardından hafif bir çorba tercih edebilirsiniz. Devamında, yağlı yiyecekler yerine haşlama veya fırında pişirilmiş sebzeler ve et yemekleri seçilmelidir. İftarda ağır, baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı, lif açısından zengin tam buğday ürünleri ve bol yeşil salatalar tercih edilmelidir. Mümkünse sofradan doymadan kalkmak ve 2-3 litre su içmeye özen göstermek metabolizmayı hızlandıracaktır. İftar sonrası tatlı seçeneği olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca, yediklerinizi sindirmek ve genel sağlığınıza katkı sağlamak amacıyla iftardan sonra yarım saatiniz varsa yürüyüş yapmanız faydalı olacaktır.”

Sahurun önemi hakkında bilgi veren Diyetisyen Ok, sahurun oruç için elzem olduğunu ve vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin alınması açısından kritik rol oynadığını belirtti. Ok, “Sahurda, tok tutacak ve kan şekerini dengeleyecek şekilde bir diyet uygulayabilirsiniz. Yumurta, süt ve süt ürünleri içeren bir kahvaltı, gerekli protein alımınızı sağlayacak ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Sahurda tuzlu zeytin ya da işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınmak, sizi susuz bırakmamak için faydalıdır. Aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmak da sağlıklı bir uyku için gereklidir” ifadelerini kullandı.

Yorum yapın