Soğuk hava, astım atağını tetikleyen önemli etkenlerden biridir. Memorial Antalya Hastanesi’nden Uz. Dr. Arif Keleşoğlu, “Astım hastalığının ne kadar ciddi olduğu ile soğuk havanın etkilerinin ortaya çıkma riski doğru orantılıdır” şeklinde açıklamada bulundu.
Keleşoğlu, Türkiye’de milyonlarca insanın astım atakları ile mücadele ettiğini vurgulayarak, kış aylarında soğuk hava etkisiyle astım krizlerinin artabileceğini ifade etti. Uzman, astımın, akciğerlerdeki hava yollarının daralması ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirterek, “Türkiye’deki nüfusun yaklaşık yüzde 5-7’sini etkilediği tahmin edilmektedir. Viral enfeksiyonlar, alerjenler ve kirleticiler de astım ataklarını artırabilir. Kış mevsimi, astım semptomları açısından riskli bir dönemdir ve soğuk hava, solunum yollarının etkilenmesine neden olur” dedi.
“Kuru ve soğuk havanın etkisi artıyor” diyerek, bu hava koşullarının öksürük ve nefes darlığı gibi belirtileri artırabileceğine dikkat çeken Uz. Dr. Keleşoğlu, “Kış aylarında astım semptomları, mevsim değişimlerinden etkilenebilir ve soğuk havalarda bronşların kasılması daha yaygındır” ifadesinde bulundu.
Hastaların burun yerine ağızdan nefes almalarını önermeyen Keleşoğlu, “Ağızdan alınan soğuk hava, bronşların kasılmasına neden olurken, burundan nefes almak havanın ısınmasını sağlar ve bu da atağı tetiklemez. Yüzü atkı gibi giysilerle kapatmak, astım hastaları için faydalı olacaktır” dedi.
Ayrıca, düzenli egzersizin astım hastaları için önemli olduğunu ancak soğuk havanın bu durumu zorlaştırabileceğini söyleyen Keleşoğlu, dış ortamda egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Soğuk havalarda, egzersiz öncesinde kullanılması gereken kurtarıcı ilaçların (inhalerler) bulundurulması gerektiğini hatırlatan Keleşoğlu, “Soğuk havada dışarı çıkmadan önce ilaç alınması, astım ataklarını önleyebilir” dedi.
Hastalar için sağlıklı beslenmenin önemine de değinen Keleşoğlu, “Özellikle antioksidan içeren sebze ve meyvelerle beslenmek, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bol su tüketimi, vücudu toksinlerden arındırmanın yanı sıra, iyi uyku düzeni de astım yönetiminde kritik bir rol oynar” diye konuştu. Hijyen kurallarına da dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzman, el yıkama alışkanlığının önemini dile getirerek, hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması gerektiğini belirtti.