Ramazan’da Sağlıklı Beslenmenin Önemi Vurgulandı: Diyetisyenlerden Öneriler!

Denizli Özel Cerrahi Hastanesi’nde görevli diyetisyen Elif Topuz Ülkü, Ramazan ayında kilo kaybı için oruç tutmanın yanlış olduğunu ve bu süreçte iftar ile sahurda doğru beslenmenin önemini vurguladı. Topuz, özellikle sahura kalkmanın ve protein içeren gıdaların tüketiminin gerekliliği üzerinde durdu.

Elif Topuz Ülkü, Ramazan ayında bireylerin dengeli ve sağlıklı beslenmelerine yönelik uyarılarda bulundu. Sahura kalkmanın veya yatmadan en az iki saat önce bir şeyler yemenin zorunlu olduğuna işaret eden Ülkü, “Oruç tutmak amacıyla kilo vermeyi hedefleyenlere tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Oruç, başka bir amaç taşır. Kilo verme hedefi olan danışanlarımıza bu Ramazan süresince sağlıklı diyetler önerip uygulamaya koyuyoruz. Oruç tutan herkesin muhakkak sahura kalkması gerekli. ‘Sahura kalkmalı mıyım yoksa gece yemek yiyip mi yatmalıyım?’ soruları sıkça geliyor. Biz sahura kalkmayı öneriyoruz. Gece yatmadan yemeği tercih edenlere ise, yatmadan en az iki saat önce bir şeyler yemelerini öneriyoruz” şeklinde ifade etti.

Diyetisyen Ülkü, sahurda kahvaltı tarzı bir beslenmeyi önerdiğini ve iftar sırasında protein ağırlıklı ana yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Kahvaltı tipi öğünün tok tutma özelliğini artırdığına ve sağlıklı besin öğeleri içerdiğine dikkat çeken Ülkü, “Ramazan boyunca kahvaltı öğünü kaybolduğundan, gerekli vitaminlerin alınması için kahvaltı tarzı bir sahur daha mantıklıdır. Sahurda kaliteli protein kaynakları olan peynir, yumurta, mevsim yeşillikleri, zeytin, ceviz gibi sağlıklı yağlar ve tam tahıllı ekmek tüketilmelidir. Ayrıca sahur sabahı bol su içilmesini tavsiye ediyoruz. İftarda ise uzun bir açlık döneminin ardından, ilk olarak hurma, zeytin ve ceviz gibi kişiye hoş gelen yiyeceklerle oruç açılmalı. Sonrasında beş dakika bekleyip, bir bardak su içtikten sonra çorba ile yemeğe başlanmasını öneriyoruz. Bu bekleme süresi, kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor ve yemeğin hızla tüketilmesinin getirdiği rahatsızlık hissini gidermektedir. Çorbanın ardından etli veya tavuklu bir ana yemek alınmalı. Protein eksikliğini önlemek için yanına salata, yoğurt, cacık ve tam tahıllı ekmek, pilav ya da makarna da eklenebilir” ifadelerini kullandı.

Hastaların, sağlık durumlarına bağlı olarak oruç tutarken doktorlarından onay almaları gerektiğini de vurgulayan Dyt. Ülkü, şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları bulunan bireylerin kendiliğinden oruç tutmamaları konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. “Hastalar, kullandıkları ilaçlarla ilgili olarak mutlaka doktorlarıyla görüşmeli ve onların onayına göre hareket etmelidirler” dedi.

Yorum yapın