DÜZCE (İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde diyetisyenlik yapan Merve Karakuş, “Hızlı bir şekilde fazla yemek yemek sindirim sürecini zorlaştırır; bu nedenle yemeklerin yavaş bir şekilde ve iyice çiğnenerek yenilmesi önemlidir” şeklinde belirtti.
Ramazan ayının daha sağlıklı bir şekilde geçirilmesine yönelik beslenmenin önemini vurgulayan Karakuş, “Ramazan’da oruç tutan bireylerin yeterli ve dengeli gıda alımına dikkat etmesi gereklidir. İftar yemeklerini iki aşamada yiyip molalar vermek ve sahur öğününü kesinlikle atlamamak büyük bir önem taşımaktadır. Öğünler sahur, hafif bir iftar, ana yemek ve ara öğün şeklinde planlanabilir. Sahurda dengeli bir şekilde beslenmek, gün boyunca enerji seviyesini artıracak ve zindeliği koruyacaktır. İftarda, yemek yeme sürecini yavaşlatmak ve porsiyon kontrolü sağlamak kritik öneme sahiptir” dedi.
Sahurda tüketimden kaçınılması gereken yiyecekler hakkında da bilgi veren Karakuş, “Aşırı yağlı yiyecekler, hamur işleri, kızartmalar ve ağır tatlılar, metabolizmayı yavaşlatır ve kilo almaya sebep olurken sindirim sorunlarına da yol açabilir. Tuzlu ve baharatlı gıdaların yanı sıra rafine şeker içeren besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Karakuş, sağlıklı bir iftar menüsü oluştururken protein ağırlıklı, sebze yemeği, yoğurt ve salata gibi dengeli seçeneklerin yer alması gerektiğine dikkat çekti. “Haftada birkaç kez balık, tavuk, kırmızı et ve baklagillerle sebze yemekleri ile beslenme düzeninizi dengede tutabilirsiniz. Orucu açarken birkaç hurma, zeytin ve su içmek, ardından çorba ile yemeğe başlamak en iyi yöntemlerden biridir” diye ekledi.
Sahurda tüketilmesi gereken yiyeceklerin de hafif ve enerji verici olması gerektiğini söyleyen Karakuş, yumurta, yoğurt ve peynir gibi gıdaların yanı sıra tam tahıllı ve lifli besinlerin eklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, “Sahurda yapılan ev yoğurdu özellikle bağırsak sağlığını destekleyerek gün boyu tokluk hissinizi artırır. Lif içeren sebzelerle hazırlanan bir salata da beslenmenizi zenginleştirebilir” diye belirtti.
Ramazan sürecinde sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken Merve Karakuş, “İftar ve sahur arasında günlük en az 2 litre su içmeye çalışın. Özellikle az şekerli bitki çayları ve maden suyunun yanı sıra su yerine asitli içeceklerden kaçınılması sağlıklı bir tercih olacaktır” şeklinde konuştu.
Tatlı tüketimiyle ilgili olarak ise, “İftardan sonra haftada 2-3 kez sütlü veya hafif tatlılar tercih edilebilirken, tatlı ihtiyacıyla kuru meyvelerden de yararlanmak bu süreçte daha iyi bir seçenek olabilir” şeklinde sözlerine devam etti.
Son olarak, kilo kontrolü sağlamak için Ramazan boyunca sahurun atlanmaması gerektiğini belirten Karakuş, “İftar sonrası sindirimin sağlıklı olması ve toparlanmak için yavaş yemek yerken, sahurdan sonra hemen uyumamaya da özen göstermek gerekmektedir” dedi. Ayrıca, spor yapmak isteyenlere de önerilerde bulunan Karakuş, “Oruçlu olduğunuz saatlerde ağır spor yapmaktan kaçının, iftardan sonra birkaç saat bekleyip hafif yürüyüşler yapabilirsiniz” diyerek, Ramazan’ın herkes için sağlıklı geçmesini diledi.