Ramazan’da Sağlıklı Beslenme İpuçları: Diyetisyen Gül Uygun Karakulak’tan Öneriler

Ramazan ayı boyunca sağlıklı bir biçimde oruç tutmanın temelinin dengeli beslenmek olduğunu vurgulayan Diyetisyen Gül Uygun Karakulak, iftar öğünlerinde protein ve sebzelerin önceliklendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Karakulak, “İftardan yaklaşık iki saat sonra bir ara öğün yapılmalı ve bu ara öğünde gün içerisinde yeterince alınamayan meyve ve çiğ kuru yemişlerin bulunmasına özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Diyetisyen Gül Uygun Karakulak, Ramazan boyunca beslenme düzenini açıkladı. İftar menülerinin iki aşamaya ayrılması gerektiğini belirten Karakulak, “İlk olarak su, hurma ve çorba ile başlanmalı; ardından 10-15 dakika bekleyip ana yemek ile devam edilmelidir. Yağsız protein kaynakları olarak derisiz et, tavuk, hindi ve balık tercih edilebilir. Yanında bazı günler pide, bulgur pilavı, basmati pirinç veya tam tahıllı ekmekler porsiyon kontrolü çerçevesinde tabağa eklenmeli” ifadelerini kullandı.

Sahurun gün boyunca kan şekeri dengesini koruduğunu ve muhakkak yapılması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Karakulak, “Sahurda uzun saatler boyunca tokluk sağlayacak besinler olarak yumurta, peynir, yoğurt, avokado, ceviz ve bol yeşillik tüketilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler, sodyum ve nitrat içeriği nedeniyle susuzluğa yol açacağı için kaçınılmalıdır. İftardan 2 saat sonra bir ara öğün yapılmalı, burada da gün içinde yeterince tüketemediğimiz meyve ve çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir. Ayrıca Ramazan’ın klasik tatlılarından güllaç, haftada bir ya da iki kez ara öğünlerde yer alabilir” dedi.

Ramazan’da değişen beslenme düzeninin kabızlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Dyt. Karakulak, “Haftada 1-2 kez kurubaklagil tüketimi, her iftarda salata ve zeytinyağlı sebze yemeklerinin sofrada yer alması ve iftardan sonra yürüyüş yapılması bu sorunları hafifletebilir. Kilonuzu takip ediyorsanız, en doğru ölçüm için sahurdan 10-11 saat sonrası, yani öğle saatleri uygundur. Gün içerisinde halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı yaşamamak için iftar ve sahur arasında sıvı ihtiyacınızı yeterince karşılayın ve bol su için. Su tüketimini bir anda değil, aralıklarla ve yavaşça gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca, Ramazan süresince aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmalısınız. Doğal mineralli sular, iftar ya da ara öğünde 2 şişeyi aşmadan içilebilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum yapın