Ramazan Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat Edilmeli, Uzmanlar Uyarıyor!

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Benan Semercioğlu, bayram döneminde beslenme alışkanlıklarına özen gösterilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Dr. Semercioğlu, “Ramazan Bayramı, normal beslenme düzenine dönüş için bir adaptasyon süreci olarak değerlendirilmelidir” ifadesini kullandı.

Ramazan ayı boyunca değişen beslenme şekillerinin, Bayram sürecinde daha fazla yemek yeme isteği ile birlikte bazı sindirim sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Semercioğlu, bu rahatsızlıkların önlenmesi için çeşitli tavsiyelerde bulundu. Dr. Semercioğlu, Ramazan boyunca uygulanan sahur ve iftar saatleri yerine, daha az ama sık öğün tüketmenin önemine vurgu yaptı. Bayram sabahına hafif bir kahvaltı ile başlamanın önemini belirten Dr. Semercioğlu, sağlıksız pişirme yöntemleri (örneğin, kızartma veya kavurma) yerine sağlıklı pişirme yöntemleri (haşlama, buharda pişirme vb.) ile hazırlanan yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Beslenme düzeninin yeterli ve dengeli kalabilmesi içinse, temel beş besin grubunun (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri/yumurta/kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, tahıllar) yeterli miktarda tüketilmesini önerdi. Bağırsak sağlığını desteklemek amacıyla lif oranı yüksek sebze, meyve ve kuru baklagillerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Semercioğlu, basit şekerler ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Su tüketiminin önemini de belirten Dr. Semercioğlu, insan vücudunun suya olan ihtiyacını karşılamak için Ramazan sonrası günlük en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Sıvı alımını artırmak için gazlı ve şekerli içecekler yerine sade maden suyu, ayran veya ev yapımı az şekerli limonata gibi seçeneklerin tercih edilmesi gerektiğini ekledi.

Bayramda sıkça sunulan şeker, çikolata ve yüksek kaloriye sahip diğer gıdaların kan şekerini hızla yükselttiğini belirten Dr. Semercioğlu, bu tür ikramlarda aşırıya kaçılmaması ve beslenme ilkelerine uyulması gerektiğini vurguladı. Hamur işlerine alternatif olarak sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilmesini önerdi. Diyabet, hipertansiyon gibi kronik sağlık sorunları olan bireylerin bayram boyunca normal beslenme düzenlerine uymaya devam etmeleri gerektiğini ifade eden Dr. Semercioğlu, fiziksel aktivitenin artırılmasının da metabolizma hızını yükseltmeye yardımcı olacağını belirtti. Bayram ziyaretlerinde yakın mesafelere yürüyerek gitmenin ve merdiven kullanmanın fiziksel aktivite oranını artırabileceğini vurgulayan Dr. Semercioğlu, sağlıklı ve mutlu bayramlar dileyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum yapın