Ramazan ayında sağlıklı bir oruç dönemi geçirebilmek adına önerilerde bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, bunun için iftarda kısım kısım yemek yenilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle tatlılardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Altuntaş, uzun süre aç kalan bireylerin tatlı tüketiminin metabolik problemleri artırabileceğini ifade etti. Besinlerin kana daha yavaş karışmasını sağlamak için öncelikle salatayla yemek yemeye başlamanın önemli olduğunu dile getiren uzman, bu yöntemin daha az kilo alımına ve daha az kan şekeri dalgalanmasına yol açacağını açıkladı. Ayrıca, tatlıların sadece tadımlık olarak tüketilmesini önerdi.
Ramazan ayında bireylerin iftar ve sahurda tükettikleri gıdaların büyük önem taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Altuntaş, oruç tutacak kişilerin doktorlarıyla konuşarak karar vermesi gerektiğinin altını çizdi. Obezite, diyabet ve kalp hastaları gibi grupların oruç tutma konusunda dikkatli olması gerektiğini belirten uzman, klasik sahur besinlerinin karbonhidrat içeriğinin düşük, protein ağırlıklı olmasının önemine değindi. Bunun yanı sıra, tatlıları da kontrollü bir şekilde tüketmeleri gerektiğini vurguladı.
Uzm. Diyetisyen Çiğdem Dönmez ise, sahurun atlanmamasının kritik olduğunu belirtti ve sahurda bütün gün tokluk sağlayacak sağlıklı protein kaynakları ile lifli besinlerin tüketilmesini önerdi. Tuzlu ve çok yağlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini dile getiren Dönmez, Ramazan boyunca yeterli sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. İftarda yemeklerin yavaş yavaş ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini hatırlatan Dönmez, sağlıklı bir Ramazan dönemi için bireylerin hem beslenme alışkanlıklarına hem de fiziksel aktivitelerine dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.