Acıbadem Ankara Hastanesi’nde görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, Ramazan ayı boyunca pide tüketiminin dikkatli yapılması gerektiğini belirtti. Güneş, özellikle iftar zamanında sıklıkla tüketilen pidelerin, yalnızca bir avuç içi kadar alınmasının yeterli olacağını ifade etti. Tokluk hissinin artırılması adına çorbadan sonra 10-15 dakikalık bir ara verilmesi önerisinde bulundu. Diyetisyen, Ramazan’da sık karşılaşılan beslenme hatalarını ise uzun süre aç kaldıktan sonra hızla yemek yemek, porsiyon kontrolü yapmamak ve yeterli su içmemek olarak sıraladı.
Ramazan’da sağlıklı beslenmenin önemine de değinen Güneş, hem iftar hem de sahurda dengeli bir öğünün gerekliliğine vurgu yaptı. Oruç tutan bireylerin sadece karınlarını doyurmakla kalmayıp, sağlıklı bir şekilde beslenerek halsizlik, yorgunluk ya da baş ağrısı yaşamadan iftarlarını gerçekleştirmeleri gerektiğini ifade etti. Güneş, uzun açlık döneminin ardından hızlı yemek yemenin hazımsızlık ve şişkinlik yaratabileceğini, ayrıca metabolizma hızını düşürebileceğini belirtti.
Diyetisyen Güneş, şekerli gıdaların kan şekerini yükselttiği için sahurda özellikle tercih edilmemesi gerektiğini de vurguladı. Az yağlı, protein bakımından zengin, sağlıklı karbonhidratlar ve düşük tuz içeren besinlerin seçilmesinin önemini belirten Güneş, sağlıklı bir kahvaltının önemini de ortaya koydu. Sahurda az yağlı süt, az tuzlu peynir ve tam tahıllı ekmek gibi seçeneklerin yanı sıra, şeker yerine taze veya kuru meyvelerin tercih edilmesini önerdi.
İftara zeytin veya hurma ile başlanmasının ardından mutlaka su içilmesi gerektiğini hatırlatan Güneş, ardından çorba ile ilerlenmesi ve bu noktada 10-15 dakika beklenilmesinin faydalı olacağını ifade etti. Ana öğün tercihlerinin ise ızgara veya fırın yemeklerle yapılması gerektiğini bildirdi. Ayrıca, pidenin bir avuç içi kadar tüketilmesinin en sağlıklı seçim olacağını belirtti.
Ramazan süresince ağır yağlı ve kızartılmış gıdalardan uzak durulması gerektiğini de dile getiren Güneş, vücut direncini artırmak için C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin önemine değindi. Su tüketiminin de altını çizen Güneş, bireylerin iftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su içmesinin gerekliliğini vurguladı. Çay ve kahvenin su yerine geçmediğine dikkat çeken Güneş, iftardan 1-2 saat sonra yürüyüş yapmanın bağırsak sağlığı için faydalı olacağını ifade etti. Aynı zamanda düzenli ve yeterli uykunun bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerini de aktardı.