MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Antalya Gastronomi Platformu üyeleriyle düzenlediği toplantıda Manavgat’ın gastronomi zenginliklerinin öne çıkarılması ve coğrafi işaretli ürünlerin artırılmasının bölgenin tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
Toplantıda Manavgat’ın sahip olduğu benzersiz gastronomi değerleri ve coğrafi işaret potansiyeli, MATSO (Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası) ve Antalya Gastronomi Platformu üyeleri tarafından ele alındı. Katılımcılar, Manavgat’ın sadece turistik cazibesiyle değil, aynı zamanda yerel lezzetleri ile de tanıtılması gerektiğini vurgularken, bölgeye özgü ürünlerin yerel ve uluslararası düzeyde markalaşmasına yönelik hedefler belirlendi.
Toplantıya ev sahipliği yapan MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, gurmeler Murat Atay ve Ayhan Mortepe ile Akdeniz Üniversitesi’nden akademisyenlerin katılımı sağlandı. Yapılan görüşmelerde, Manavgat’a özel yöresel ürünlerin tespit edilerek coğrafi işaret alınması için kapsamlı bir çalışma yapılması karara bağlandı.
Lezzetlerin bir marka haline gelmesi gerektiğini belirten MATSO Başkanı Güngör, toplantıda şunları söyledi: “Manavgat, doğal güzellikleri ve tarihi değerlerinin yanı sıra, lezzetleriyle de hatırlanmalıdır. Yerel mutfağımızın uluslararası platformlarda tanıtılması, turist sayısını artıracak ve yerel işletmelerin ekonomik durumunu düzeltecektir. Coğrafi işaret belgelendirmesi yapılan ürün sayısının artması, bölgemizin ekonomik gelişiminde uzun vadeli kazançlar sağlayacaktır.”
Gastronomi ve tanıtıma yönelik çalışmaların turistlerin seçimlerini etkileyen en kritik unsurlardan biri olduğunu söyleyen Başkan Güngör, bu alandaki her türlü çabayı destekleyeceklerini belirtti.
Gurmeler Murat Atay ve Ayhan Mortepe, Manavgat’a ait yöresel lezzetlerin tanıtımına katkı sunacaklarını ifade ettiler. Yerel ürünlerin gastronomi turizmini canlandırma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan gurmeler, coğrafi işaret alabilecek ürünlerin belirlenmesinde de yardımcı olacaklarını açıkladılar.
Toplantı sonrası heyet, Manavgat’taki yerel üretim süreçlerini incelemek üzere işletmeleri ziyaret etti. Bölgede yapılan tahin üretim aşamaları gözlemlenerek, üretim süreçleri ve hizmet anlayışı hakkında bilgi edinildi. Ayrıca farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler gözden geçirilerek, yerel değerlerin ekonomik kalkınmaya katkısı değerlendirildi.