Düzenli Uyku, Sağlıklı Yaşam İçin En Temel Unsur Olmalı

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nimet Dörtcan, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için en önemli unsurun düzenli uyku olduğunu belirtti. Dr. Dörtcan, “Bir yetişkinin her gün 7 saat kesintisiz uyuması yeterlidir. Yatmadan önce ağır yemeklerden sakınmak önemlidir. Güneş ışığına yeterince maruz kalamayan kişiler, D vitamini takviyesi ile birlikte magnezyum ve çinko gibi mineralleri alabilirler” dedi.

Uyku, yalnızca dinlenmeyle sınırlı kalmayıp, vücudun fiziksel gelişimi, bağışıklık sistemi, öğrenme ve ruh sağlığı açısından kritik bir süreçtir. Sağlıklı bir uyku düzeninin oluşturulması, bedenin ve zihnin en verimli şekilde çalışabilmesi için son derece gereklidir. Uyku eksikliğinin uzun vadede tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Nimet Dörtcan, sağlıklı uyku için bazı öneriler sundu.

“Kalp sağlığı için uyku düzeninize özen gösterin”
Dörtcan, “Düzenli uyku, bir yetişkin için günlük 7 saatlik kesintisiz uyku harika bir başlangıçtır. Derin uyku, gecenin ilk saatlerinde vücudun dinlenmesini, kalp atış hızının ve solunumun yavaşlamasını ve sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar. Beyin, öğrendiği bilgileri memnuniyetle hafızasına alırken büyüme hormonu salgılar; bu da çocukların büyümesini, yetişkinler için ise fiziksel onarım sürecini destekler. Ayrıca, serotonin, dopamin ve melatonin hormonlarının salınımı sayesinde kortizol seviyesi düşer ve kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri azaltılmış olur” şeklinde bilgi verdi.

“Rüyalar uyku sırasında ne zaman meydana gelir?”
“Rüya evresi, uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra başladığını ifade eden Doç. Dr. Dörtcan, “Rüyalarımız bu aşamada meydana gelir. Beyin, karmaşık bilgileri işleyerek gündüz yaşanan olayları yazılım haline getirir. Uyku, sadece bir dinlenme biçimi değil; kalp-damar sağlığı, fiziksel büyüme, bağışıklık ve öğrenme için de hayati bir gerekliliktir” dedi.

“Uykusuzluk bağışıklık sistemine zarar verir”
Uyku süresinin yaşla birlikte azaldığını açıklayan Doç. Dr. Dörtcan, “Yenidoğan bebekler günde 16-20 saat uyku ihtiyacı duyarlarken, yetişkinlerde bu süre 7-9 saate iner. Özellikle, gece 23:00 ile 06:00 arasındaki uyku, hem beyin hem de vücut işlevleri açısından kritiktir. Uykusuzluk durumunda yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü ve huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Uzun süreli uyku eksikliği, kalp hastalıkları, depresyon ve obezite riskinde artışa neden olurken; cilt sorunları ve estetik problemler de gelişebilir. Ciddi durumlarda ise halüsinasyonlar, iştah kaybı ve zayıf bağışıklık sistemi gibi sağlık sorunları yaşanabilir” diye ekledi.

Doç. Dr. Dörtcan, sağlıklı bir uyku için 7 öneriyi şöyle sıraladı: “Akşam saatlerinde kafein, alkol ve tütün tüketimini sınırlayın. Yatmadan önce ağır yemeklerden uzak durun. Her gün sabah aynı saatte uyanmayı alışkanlık haline getirin ve gündüz kısa uykulardan kaçının. Gündüz saatlerinde düzenli egzersiz yapmayı sürdürün. Yatak odanızı uyku için uygun bir ortam oluşturacak şekilde düzenleyin. Yatmadan önce elektronik cihazları kullanmamaya özen gösterin. Aynı zamanda, güneş ışığına yeterince maruz kalamayanlar, D vitamini takviyesi ile birlikte magnezyum ve çinko gibi mineralleri alabilirler.”

Yorum yapın