Bayburt’un geleneksel tatlarından biri olan tel helvası, Ramazan ayında iftar sonrası birçok vatandaşın tercih ettiği bir tatlı haline geliyor.
Ramazan ayı boyunca Bayburt’ta yoğun ilgi gören tel helvasının hazırlanma süreci saatler sürse de, tadına bakılması sadece dakikalar alıyor. Tamamen el emeği ile yapılan bu lezzet için en az altı kişinin bir araya gelmesi gerekiyor ve tel helvası çekimi, zaman zaman 2.5 saate kadar çıkabiliyor.
Köy halkı, asırlardır süregelen geleneği yaşatmak için bir araya geliyor; bu sırada türküler ve manilerle neşeleniyorlar. Soğuk havalarda, bazen eksi 20 dereceye kadar düşse de, tel helvası hazırlamak için gösterilen çaba takdire şayan. Bayburt’un 42 kilometre uzağındaki Başçımağıl köyü halkı, bu geleneksel tatlıyı yapmak üzere bir araya geldi. Tel helvasının hazırlanmasında önemli rol oynayan köylülerden biri olan Tunay Mutlu, bu geleneği gelecek nesillere aktarmak için büyük gayret sarf ediyor. Tel helvası yapımına un, yağ, şeker ve limon suyu ile başlıyor. İlk olarak, su ve şekerin kaynatılması uzun sürüyor; ardından limon suyu eklenerek karışımın kıvamı alınması sağlanıyor. İşin en ince kısmı burada devreye giriyor. Yağ ile kaplanan tepsinin içine dökülen karışım, kar üzerinde soğutuluyor ve seçkin şekilde yoğruluyor. Şeker topları daha sonra büyük bir sini üzerine konuluyor ve köy sakinleri, kavrulmuş un üzerinde hep birlikte çekme işlemini gerçekleştiriyor. Bu esnada, yorucu günün stresini atmayı başaran köylüler, şarkılar söyleyerek eğleniyor. Hazırlanan tel helvası, iftar sonrası Bayburt’un en sevilen tatlılarından biri olarak sofralarda yerini alıyor.