Medicana Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Doktor Özge Yendur, “Daha sonra başlayan ders saatlerinin, öğrencilerin daha kaliteli ve uzun bir uyku çekmelerine yardımcı olduğunu, bu sayede derslere daha iyi odaklandıklarını, akademik başarılarının arttığını ve ruhsal ya da fiziksel problemlerinin azaldığını belirledik” dedi.
Son dönemlerde gerçekleştirilmiş olan bilimsel çalışmalar, çocukların ve ergenlerin uyku alışkanlıklarının akademik başarılarıyla ruh sağlığı gibi birçok alanda ciddi etkiler yarattığını vurgulamaktadır. Özellikle ergenlik döneminde gençlerin biyolojik saatlerinin, yetişkinlerden farklı bir düzen içerisinde işlediği görüldü. Medicana International İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yendur, “2023-2024 yıllarında gerçekleştirilen çeşitli bilimsel araştırmalar, ergenlik döneminde bedenin biyolojik saatinin sirkadiyen ritminin önemli değişimler gösterdiğini açığa çıkarmıştır. Ergenler genellikle yetişkinlerden daha geç saatlerde uyuma eğilimindedir. Bu durum zorlamalarla değiştirilmemelidir. Ancak, yeterli uyku süresini sağlamak amacıyla uyku hijyenine dikkat edilmesi ve daha erken saatlerde uyumayı teşvik edecek stratejilerin oluşturulması gerektiği aşikardır. Geç saatte uyumanın, fiziksel sorunların daha sık yaşanmasına yol açabileceğini gösteren araştırmalar mevcuttur” şeklinde konuştu.
Gündüz vakti daha iyi odaklanma sağlıyorlar
Güncel veriler, geç saatlerde başlayan okullarda öğrencilerin başarı seviyelerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Uzm. Dr. Özge Yendur, “Başarının, çocukların uyandıklarında ve okula gidecekleri sırada gün ışığına maruz kalmalarıyla alakalı olduğu belirtilmektedir. Örneğin, sabah 08:00’de başlayan derslerde devamsızlık oranının %10 oranında daha fazla olduğu ve öğrencilerin derslerde uyukladığı gözlemlenmiştir. Geniş bir öğrenci grubunun katıldığı uzun süreli ışık maruziyeti araştırmaları dikkate değer bulgular sunmaktadır. Daha geç başlayan ders saatleri olan okullarda, öğrencilerin daha kaliteli ve uzun uyku uyudukları için derslere odaklanmalarının ve akademik performanslarının arttığı, ruhsal ve fiziksel sorunlarının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır” şeklinde ekledi. Yetersiz uyku çeken öğrencilerin hafta sonları telafi uykusu ile performanslarını sürdürebildiklerini belirten Yendur, “Ancak telafi uykusunun aşırıya kaçmadan düzenli olması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca sabah güneş ışığına maruz kalmanın öğrenme ve ruh hali üzerinde olumlu bir tesiri olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle uyku sağlığının öncelikli hale gelmesi gereklidir” dedi.
Uyku alışkanlığı oluşturmasına yardımcı olun
Uzm. Dr. Özge Yendur, ebeveynlere çocuklarına sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmaları için şunları önerdi: “Çocuğunuzun doğal uyku düzenine uygun bir ritim oluşturmasına yardım edin. Bunun için gerekli hijyenik uyku ortamını sağlamak önemlidir. Geceleyin sakin ve loş bir ışık, hafif bir duş, diş fırçalama ritüeli ve kısa bir kitap okuma gibi aktiviteler, uyku rutininin düzgün bir şekilde oturmasına yardımcı olabilir. Yatmadan 1-2 saat öncesinde ekran kullanımı sınırlandırılabilir. Tüm bunların yanı sıra, çocuğun odasının sabah güneş ışığını alması, uyanıklığını artırabilir. Sabahları kahve ya da çay gibi uyarıcı içeceklerden kaçınılması ve çocuğun doğal biyolojik aktiviteleriyle canlanmasına olanak tanınması önemlidir.”