Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 1002 Programı çerçevesinde destek verdiği 223K291 numaralı proje ile 7. sınıf Türkçe ders planlarını “Anlama Odaklı Öğretim Yaklaşımı (Teaching for Understanding – TfU)” esas alınarak yeniden düzenlemeyi ve bu yeni ders planlarının etkilerini araştırmayı amaçlıyor.
Karma yöntem kullanılarak hazırlanan projede öğretmenlere TfU metodolojisi ile ilgili hem yüz yüze hem de çevrimiçi geniş kapsamlı eğitim verildi. Bu eğitimler, öğretmenlerin sınıflarında TfU öğretim modelini etkin bir biçimde uygulamalarını ve öğrencilerin derinlemesine anlamalarını teşvik edecek öğrenme ortamları oluşturmalarına yardımcı oldu. Eğitimlerin ardından, ders planları geliştirildi ve uygulayıcı öğretmenler tarafından uygulamaya konuldu.
Erzurum’daki çeşitli ortaokullarda gerçekleştirilen TfU yaklaşımı, öğrencilerin öğrenme süreçlerinde daha faal bir rol üstlenmelerini sağlayarak derin bir anlayış geliştirmelerine olanak tanıdı ve eğitimde yeni bir yaklaşımın yaygınlaşmasına zemin hazırladı. Prof. Dr. Abdulhak Halim Ulaş’ın danışmanlık yaptığı, Ulaş’ın doktora öğrencisi Elif Akan’ın yürütücülüğünde yürütülen bu çalışma, eğitimde derinlemesine anlaşmayı geliştirmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, bu proje Türkçe eğitiminde anlama odaklı öğretimin gerekliliğini ve etkinliğini gözler önüne seriyor.