Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanlığı’nı yürüten Prof. Dr. Seda Genç, İzmir’de üretimine başlanan şeker otunun (stevia) geleneksel çay şekerine kıyasla 300 kat daha tatlı olduğunu ancak sıfır kalori barındırması, kan şekeri seviyelerinde ani dalgalanmalara yol açmaması ve doğal bir kaynak olması sayesinde şeker alternatifleri arasında öne çıktığını dile getirdi.
Stevia, Paraguay ve Brezilya kökenli bir bitki olarak tatlandırıcı ve şifa edici özellikleriyle bilinmektedir. Türkiye’de ilk kez 2009 yılında Antalya’da yetiştirilmeye başlanan bu bitkinin içerisinde bulunan steviosid maddesi, tat algısında normal şekerden 250-300 kat daha şekerli olarak deneyimlenmektedir. Tek bir tutamı, bir litrelik çayı başarıyla tatlandırabilir. Hiç kalori içermeyen bu bitki, diyet döneminde, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve sinirsel rahatsızlıklar üzerindeki olumlu etkileriyle de dikkat çekmektedir. Çeşitli araştırmalar, stevianın hipertansiyon tedavisi ve Tip 2 diyabetin kontrolünde fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Prof. Dr. Seda Genç, steviayı aynı zamanda anti-enflamatuar özelliklere sahip bir bitki olarak tanımlayarak bağırsak sağlığını destekleme potansiyelinin bulunduğunu ifade etti. Türkiye’de birçok şehirde şeker otu üretim faaliyetlerinin başladığını belirten Genç, “Stevia, diğer tatlandırıcılarla birlikte kullanılmadığında kalori içermez. Bu sebepten ötürü, kilo vermek isteyenler ve şeker alternatifleri arayan bireyler için oldukça değerli bir tercih sunmaktadır” açıklamalarında bulundu.
“Sağlıklı ve tatlı bir seçenek”
Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, günümüzde tatlandırıcıların büyük çoğunluğunun sentetik yapıda olduğunu vurgulayarak bu konudaki bilgilerini aktardı: “Sentetik tatlandırıcılar günümüzde yaygın kullanıma sahip. Ancak şeker otu, sıfır kaloriye sahip, tamamen doğal ve bitki esaslı bir seçenektir. Sağlıklı yapısı ve tatlandırıcı özellikleriyle son yıllarda sentetik alternatifler için oldukça başarılı bir rakip olmuştur. Normal şekerden 300 kat daha tatlı olan stevianın sıfır kalori içermesi ve kan şekeri dalgalanmalarına yol açmaması ek avantajlar sunar. Diyabet hastalarına önerilen bu tatlandırıcı, toksik etkiler taşımadığı, lif oranının yüksek olduğu ve nörolojik ya da böbrekler üzerinde istenmeyen yan etkilere neden olmadığı literatürde belirtilmektedir.”