Elazığ Medilines Hastanesi’nde görev yapan ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Ömer Ayhan, diz kireçlenmesi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Kireçlenmeye neden olan faktörlerin bir kısmının önlenebilir olduğunu, diğerlerinin ise genetik yatkınlıkla bağlantılı olarak kaçınılmaz olduğunu belirtti. Özellikle fazla kilonun ve dizlerin aşırı kullanımının kireçlenmeyi hızlandırdığını vurguladı. Ayrıca, tedavi edilmemiş menüsküs yırtıklarının da bu sorunun ortaya çıkmasında etkili olduğunu ifade etti.
Dr. Ayhan, diz kireçlenmesinin, eklem yüzeyindeki kıkırdağın zayıflaması veya aşınmasıyla başladığını ve bu durumun istem dışı kemik oluşumlarına yol açarak ciddi ağrılara neden olabileceğini açıkladı. Genetik faktörler nedeniyle bazı kişilerin kireçlenmeyi daha genç yaşlarda deneyimleyebileceğini dile getirirken, aşırı kilolu bireylerin yapmakta olduğu fiziksel aktivitelerde dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Tedavi yöntemleri arasında kilo kontrolü ve uygun aktivitelerin yanı sıra bitkisel takviyelerin de faydalı olabileceğini belirten Dr. Ayhan, “Eklem içerisine yapılan enjeksiyonlar ve vücuttan alınan kök hücre tedavileri, kireçlenmenin önlenmesinde oldukça etkili yaklaşımlardır.” dedi. Ayrıca, menüsküs yırtıkları ile ilgili olarak, eğer bu yırtık klinik rahatsızlığa yol açıyorsa cerrahi müdahale gerektirebileceğini de sözlerine ekledi. Tüm bunların yanı sıra, hastaların tedavi süreçlerinde doktorlarıyla işbirliği yapmalarının önemini vurguladı. Prof. Dr. Ayhan, yenilikçi ve etkili tedavi yöntemlerinin kireçlenmeyi önlemede ki rolünü de anlatmayı unutmadan, özellikle genç hastalarda eklem daralması ile ilgili olarak yapılacak operasyonların protez ihtiyacını geciktirebileceğini ifade etti.