Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, kalp sağlığının sadece damarları değil, aynı zamanda kemik yapısını da pekiştirebileceğine vurgu yaptı.
Scientific Reports dergisindeki güncel bir çalışma, kalp-damar sağlığını iyileştiren yaşam tarzı değişikliklerinin kemik sağlığını da destekleyebileceğini gözler önüne serdi. Araştırma, 2011-2018 yılları arasında gerçekleştirilen Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması’nın (NHANES) verileri kullanılarak yürütüldü. Çalışmaya 20 ila 59 yaşları arasındaki 2.159 bireyin verileri dahil edildi. Menopoz sonrası kadınlar, kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin ve daha önceden osteoporoz tanısı almış bireylerin çalışmaya kabul edilmedikleri belirtildi.
İlgili araştırmada, Amerikan Kalp Derneği tarafından oluşturulan ‘Hayatın Temel 8 Unsuru’ (Life’s Essential 8 – LE8) skoru ile kemik mineral yoğunluğu (BMD) arasındaki ilişki incelendi. Çalışmanın bulguları, kalp sağlığını teşvik eden sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kemik yoğunluğunu artırabileceğini ve osteoporoz riskini azaltabileceğini ortaya koyuyor.
Osteoporoz riskinin azaltılması açısından önemli bulgular sunan Prof. Dr. Koçaş, osteoporozun yaşa bağlı kemik mineral kaybıyla ilişkili olduğuna ve bu durumun kırık riskini artırdığına dikkat çekti. “Bu araştırmanın sonuçları, kalp sağlığını koruyan sağlıklı bir yaşam tarzının, kemik yoğunluğunu artırdığı ve osteoporoz riskini düşürebileceğini göstermektedir,” şeklinde bilgi verdi.
Çalışmada, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının, rutin egzersiz, dengeli beslenme, sigara içmeme ve yeterli uyku gibi unsurların hem kemik sağlığını geliştirdiği hem de kalp hastalığı riskini azalttığı belirtildi. Prof. Dr. Koçaş, “İyi bir kalp, sağlam kemikler demektir. Kalp sağlığını destekleyen her hareket, kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar,” şeklinde ekledi.
Araştırma ayrıca, sağlıklı beslenme, fiziksel aktiviteler, sigara alışkanlığı, uyku düzeni, ideal vücut kitle indeksinin yanı sıra kan şekeri, kan lipidleri ve tansiyon gibi kalp sağlığını etkileyen sekiz ana faktörün kemik sağlığı üzerindeki etkilerini de mercek altına aldı. Sonuçlar, “Hayatın Temel 8 Unsuru” (LE8) skorunun yüksek olmasının, kemik mineral yoğunluğunda bir artış sağladığını gösteriyor.
Prof. Dr. Koçaş, genç yaşlardan itibaren kalp sağlığını korumanın kemik sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine değinerek, “Yaş ilerledikçe kemiklerin zayıflaması kaçınılmazdır; ancak sağlıklı alışkanlıklar kazanmak bu süreci yavaşlatabilir,” dedi.