Kalp Krizinden Korunmak İçin Bilinmesi Gereken 7 Önemli Faktör Açıklandı

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, kalp krizi riskini azaltmanın yollarını aktardı ve damarlarda yağ birikimini artırabilen 7 önemli unsuru açıkladı.

Kalp krizleri, kalbi besleyen koroner damarlar üzerindeki yağlı plakların milimetrik yırtılmaları ve hemen ardından pıhtı birikmesi sonucu meydana gelebilir. Bu sebeplerle zamanında tanı koyulmadığında hayatı tehdit edebilir. Liv Hospital’dan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çatakoğlu, kalp krizine dair temel bilgileri paylaştı.

Göğüste ağrı durumunda, kesin teşhis için doktor kontrolü, EKG ve kalp enzimi testinin önemine vurgu yapan Çatakoğlu, “Kalp krizinin oluşması durumunda acilen koroner anjiyografi uygulanmalı ve tıkanan damarın balonla açılması gerektiği unutulmamalıdır” diye belirtti.

Prof. Dr. Çatakoğlu, yürüyüşün faydalarını da dile getirerek, “Araştırmalar, insanların üçte birinin hareketsiz yaşadığını gösteriyor. Ancak haftada 2.5 saatlik fiziksel aktivite ile kalp hastalığı riski azaltılabiliyor. Haftada 5 gün, yarım saat yürüyüş, bisiklet sürmek ya da yüzmek kalp damarlarındaki yağ birikimini önlemede etkili olacaktır” dedi.

Günlük olarak bir porsiyon sebze tüketiminin önemine dikkat çeken uzman, “Modern yaşam şartlarında hızlı gıda tüketimiyle fazla kalori almak çok yaygın. 20 yıl öncesine göre, fast food ve içeceklerle alınan kalori oranı en az iki kat arttı. 50 yaş üstü bireyler arasında obezite oranı ise yüzde 70’e ulaşmış durumda. Bu durumu engellemek için sağlıklı gıdalara yönelmek ve porsiyonları küçültmek gerekmektedir. Her gün mutlaka bir porsiyon sebze tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

Sigara içmenin kalp krizi riskini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Çatakoğlu, “Sigarayı bırakanlar, bir yıl içinde kalp krizi geçirme olasılıklarını yarıya indirmiş olurlar” dedi.

Tansiyonun önemine de değinen Çatakoğlu, “Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları riskini artırmakta. 50 yaş üstü her üç bireyden birinde yüksek tansiyon görülmektedir. Bu durumda tedaviye başlamadan önce tansiyonun kontrol altına alınması son derece önemlidir. Tuz tüketimini azaltmak, tansiyonu kontrol etmek için basit ama etkili yöntemlerdendir” ifadelerini kullandı.

Son olarak, kalp damarlarında yağlı plak oluşumunu artıran 7 faktörü şöyle sıraladı: “Sigara, diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon, genetik eğilim, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme. Bu riskleri azaltmak ile kalp hastalıklarının büyük bir bölümünü önlemek mümkündür.”

Yorum yapın