Kadın doğum ve hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Hilal Bulut Aydemir, Ramazan ayında hamile kadınların oruç tutma konusunu ele aldı. Aydemir, “Anne karnındaki bebeğin tüm besin, su ve oksijen ihtiyacı anneden karşılandığından, oruç tutarken uzun süre aç ve susuz kalan gebeler, fetüs üzerinde olumsuz etkiler yapabilir” ifadelerini kullandı.
Liv Hospital Samsun Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniği’nden Dr. Aydemir, oruç süresince anne adaylarının beslenme ihtiyaçlarının arttığına dikkati çekerek, “Hamilelik esnasında vücutta meydana gelen fizyolojik değişiklikler, kalbin ve böbreklerin daha fazla çalışmasını gerektirmektedir. Bu dönemde anne adaylarının sıvı ve enerji gereksinimi de artar. Günde en az 2.5 litre su tüketilmeli ve sağlıklı bir beslenme için 3 ana 3 ara öğün önerilmektedir” dedi.
Aydemir, oruç esnasında açlık ve susuzluğun hem annenin hem de bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Gebelik süresince oruç tutma üzerine yapılmış çalışmalara değinen hekim, bu konuda yeterli veri bulunmadığını belirterek, bazı araştırmaların oruç tutmanın bebeğin sağlığına olumsuz etkisi olmadığını gösterdiğini, diğerlerinde ise bebeklerin daha düşük doğum ağırlığına sahip olduğu belirtildi. Ancak, bazı tıbbi durumların varlığında oruç tutulmamasının gerektiğinin altını çizdi. Örneğin, şeker hastalığı, ciddi mide problemleri, hipertansiyon gibi durumlar bu kısıtlamanın içinde yer alıyor.
Sağlıklı hamileliklerde de risklerin var olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Aydemir, özellikle ilk üç ayda uzun süre aç kalmanın bulantı ve kusmaları artırabileceğini ifade etti. Son üç aylık dönemde ise açlık ve susuzluğun kan şekerini düşürerek, yorgunluk ve baş dönmesine yol açabileceğini vurguladı. Bu nedenle gebe kadınların oruç tutma hususunda doktorlarına danışarak, oluşabilecek riskleri değerlendirmelerini tavsiye etti.