Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’yi Sigarayla Mücadelede Desteklenmesi Gereken Ülkeler Arasında Gösterdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütünle mücadelede desteklenmesi gereken ülkeler listesine Türkiye’yi de dahil etti. Türkiye, 10 yıl aradan sonra tekrar bu listeye girerken, Yeşilay Bursa Şube Başkanı M. Suat Arvas, sigara bağımlılığının bireysel bir mesele olmanın ötesinde toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı. Sigara kullanımının hem Türkiye’de hem de dünyada önemli bir kamu sağlığı krizi oluşturduğuna dikkat çekti.

Her yıl 9 Şubat tarihinde kutlanan “Dünya Sigarayı Bırakma Günü”nde sigaranın insan sağlığına ve çevreye olan olumsuz etkileri ele alınıyor. Arvas, bir dal sigaranın 600 litre suyu kirlettiğini ifade ederek, “Bir pakette toplam 20 sigara olduğunu düşündüğümüzde, bu da 12 bin litre su kirliliği demektir” açıklamasında bulundu.

Arvas, Türkiye’nin sigarayla savaşta geriye gittiğini belirterek, alternatif olarak sunulan elektronik sigaraların da en az geleneksel sigara kadar zararlı olduğunu dile getirdi. Elektronik sigara kullanımının bağımlılığı sona erdirmediği gibi sağlık açısından ciddi tehditler barındırdığına işaret etti. DSÖ’nün Türkiye’yi yeniden desteklenmesi gereken ülkeler arasına almasının, daha etkili sigara karşıtı politikaların geliştirilmesi gerektiğini gösterdiğini ifade etti.

Yeşilay Bursa Şube Başkanı, “Bir gün değil, bugün” diyerek sigara bağımlılığı ile mücadele çağrısı yaptığını belirtti. DSÖ’nün güncel verilerine göre, dünya genelinde 1,3 milyar kişinin tütün ürünü kullandığını ve her yıl 8 milyondan fazla insanın bu sebeple hayatını kaybettiğini hatırlattı. Türkiye’deki sigara tüketiminin ise solunum yolu hastalıkları, kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser gibi birçok hastalığın temel etkenlerinden biri olduğunu dile getirerek, sigarayla mücadelenin sadece bireylerin değil, toplumun topluca üstlenmesi gereken bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

Sigara bırakma süreçlerinde yardımcı olabilecek birçok destek mekanizması bulunduğunu hatırlatan Arvas, Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin (YEDAM) ücretsiz psikolojik destek sağladığını belirtti. Sigarayı bırakmak isteyenler için sunulan “Bırakabilirsin” mobil uygulamasıyla, kullanıcıların bu süreçte nasıl ilerleyeceklerini takip edebilecekleri bilgisini verdi.

Arvas, sigaranın çevreyi de olumsuz etkilediğine dikkat çekerek farkındalık oluşturmak için etkinlikler düzenleyeceklerini açıkladı. Her yıl milyarlarca izmarit atıldığını ve her bir izmaritin 600 litre suyu kirlettiğini belirterek, bu durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Bağımlılıklarla mücadele konusunda kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Arvas, Yeşilay’ın sadece sigarayla değil, alkol, uyuşturucu, kumar ve teknoloji bağımlılığıyla da mücadele ettiğini vurguladı. Türkiye genelindeki 120 Yeşilay şubesinin, bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere ücretsiz psikososyal destek sağladığını ve çeşitli şehirlerde rehabilitasyon merkezleri ile hizmet verdiklerini açıkladı.

Sigarayı bırakmanın bireysel ve toplumsal faydaları olduğuna işaret eden Arvas, tüm sigara kullanıcılarını bırakmaya çağırarak, “Sigarayı bırakmak sağlığınızı ve sevdiklerinizi korumanın ilk adımıdır. Bugün, sigarayı bırakmak için en uygun zamandır” dedi. Yeşilay, bu önemli günde sigara bağımlılığına karşı yürüttüğü bilinçlendirme çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

Yorum yapın