Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü’deki Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 11. Bakanlar Toplantısı ve Yeşil Enerji Danışma Konseyi 3. Bakanlar Toplantısı’nda yapmış olduğu değerlendirmelerde, “Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve TAP, Güney Gaz Koridoru’nun temel bileşenleridir. Bunlar şu an tam kapasiteyle faaliyet gösteriyor ve bunları daha da geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Toplantıya Türkiye’yi temsilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar katılırken, Aliyev’in yanı sıra Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ve Avrupa Birliği Enerji Komiseri Dan Jorgensen de yer aldı. Ayrıca, ABD, Romanya, Slovenya, Bosna-Hersek, Moldova, Hırvatistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil olmak üzere toplamda 24 ülkeden çok sayıda yetkili toplantıda bulunmaktaydı.
Enerji güvenliğinin artık ulusal güvenliğin ayrılmaz bir unsuru olduğunu vurgulayan Aliyev, “Sanayi gelişimi için enerji kaynaklarına ve petrokimyasal ürünlere ihtiyacımız var. Azerbaycan, ham petrol, doğal gaz, petrokimya ürünleri ve gübre üreten ve ihraç eden bir ülke konumundadır” diyerek, enerji sektöründeki önemine dikkat çekti.
Aliyev, Azerbaycan’ın günümüzde 12 farklı ülkeye doğalgaz ihraç ettiğini belirterek, “Bu ülkelerin çoğu Avrupa’da yer almakta. Gaz tedarik coğrafyamız genişleyecek. Bazı Avrupa ülkelerinde gaz dağıtım altyapısını oluşturma çalışmaları sürüyor” şeklinde konuştu. Güney Gaz Koridoru’nun yüksek kapasiteyle çalışmaya devam ettiğini ifade eden Aliyev, altyapının büyütülmesi gerekliliğine vurgu yaparak, uluslararası finans kuruluşlarının enerji odaklı projelere destek vermeleri gerektiğinin altını çizdi.
Ayrıca, Azeri-Çırak-Güneşli ve Abşeron sahalarının da birçok ülkenin enerji güvenliğine katkı sunduğunu ifade eden Aliyev, gelecekte yeni sözleşmelerin imzalanacağını ve projelerin hayata geçirileceğini belirtti. Avrupa’nın Azerbaycan’ın doğal gazına olan ihtiyacının kesin olduğunu ifade eden Aliyev, yatırımcıların güvenliği için istikrarlı bir pazarın oluşması gerektiğini vurguladı. Son olarak, güneş ve rüzgar enerjisi santralleri kurmayı hedeflediklerini ve kendi hidroenerji potansiyellerini artırmaya yönelik çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.