Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız sağlığı ile beyin sağlığı arasındaki ilişkinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Özkan, “Gelişmiş diş eti hastalıkları, yalnızca diş kaybına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda beyin üzerinde de olumsuz etkilere yol açan bir enflamasyon kaynağıdır. Yapılan araştırmalar, diş eti sorunları yaşayan bireylerde demans riskinin iki kat arttığını göstermektedir. Ayrıca, bu hastalıklara bağlı bakteriler damar yoluyla beyne ulaşarak sinir hücrelerine zarar verebilir,” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Özkan, ağız ve beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi vurgulayarak, diş çürükleri ve diş kaybının bilişsel fonksiyonlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. “Dişlerin kaybı, yalnızca çiğneme işlevinizi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda beyin enerji seviyenizi de düşürür. Ağız sağlığına gereken önemi vermeyen kişilerde hafıza kaybı ve odaklanma sorunları daha hızlı gelişmektedir,” diyerek konuşmasına devam etti.
Diş sıkmanın beyin sağlığı üzerindeki etkilerine de değinen Prof. Dr. Özkan, “Diş sıkma sırasında çene kaslarının çalıştırılması, beyine daha fazla kan akışı sağlar, bu da nöronların beslenmesine ve hafıza ile dikkatın artmasına neden olur. Ancak, aşırı diş sıkma (bruksizm) bu olumlu etkiyi tersine çevirebilir. Özellikle stresle başa çıkan bireylerin uygun tedaviler alması önemli,” diye ekledi.
Diş sağlığının korunmasının sadece ağız için değil, beyin sağlığı için de hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Özkan, “İleri düzeyde diş eti hastalığı, demans riskini artıran bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmalar, diş eti rahatsızlığı olan bireylerin, amiloid plaklarının oluşumunu tetikleyen bakterilerle bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur,” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Özkan, ağız sağlığını korumak için yapılması gerekenleri sıraladı. “Diş eti kanaması olan bireylerde bilişsel gerileme oranı yüzde 50’ye kadar çıkabilir. 40 yaş üstü bireylerde diş eti sorunları, demansın erken belirtileri olabilir. Düzenli diş muayeneleri ile tedaviye zamanında başlanması, nörolojik sağlığı koruma fırsatı sunar,” diyerek önerilerine devam etti.
Ayrıca, “Diş kaybında implant gibi tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi, beyin performansını artırabilir. Çürük diş tedavi edilmezse, bu durum bakterilerin beyinde iltihaplanmalara yol açmasına neden olabilir. Sonuç olarak, ağız sağlığına gösterilecek özen, beyin sağlığını da olumlu yönde etkileyecektir,” diyerek sözlerini tamamladı.