Yangın Güvenliği ve Risk Yönetiminin Önemi Vurgulanıyor: Selcen Gür’den Kritik Uyarılar

Alınmayan önlemler, can ve mal kaybına yol açan felaketlerin, esas olarak afet yönetimi değil, risk yönetimini öne çıkardığını bir kez daha göstermiştir. Doğan Sigorta Brokerlik CEO’su Selcen Gür, riskleri azaltmaya yönelik kuralların ve yasaların, kurtarma çalışmalarından daha önemli olduğunu belirtirken, bu kurallara uymanın da temel sorumluluk olduğunu vurguladı.

Bolu Kartalkaya’daki otel yangınında 78 kişinin yaşamını yitirmesi ve son dönemdeki diğer yangınlar ile doğal afetlerin neden olduğu zararlara bakıldığında, bu durumlar sigorta ve risk yönetimi konularını tekrar gündeme taşıdı. Selcen Gür, işletmelerin yangın güvenliği ve benzeri konularda uyum sağlama yükümlülüğünün, işletme sahiplerine ait olduğunu ifade etti. Ayrıca, itfaiyelerin merkezi bir yapıda yeniden organize edilmesi gerektiğini ve bir İtfaiye Genel Müdürlüğü kurulmasının gerektiğini söyledi.

Gür, itfaiyelerin üç ana görevini –önleme, kurtarma ve yangın söndürme– hatırlatarak, inşaat aşamasındaki projelerin mutlaka merkezi bir otorite tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Sigorta açısından değerlendirilmesi gerektiğinde ise, tesislerin risk mühendisleri veya sigorta eksperleri tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirtti ve yangın yönetmeliğine uyumun öneminin altını çizdi.

Yanlış depolamanın yangın durumunda müdahaleyi güçleştirdiğine dikkat çeken Gür, bunu basit ama etkili önlemlerle önlemenin mümkün olduğunu belirtti. Elektrik panolarının etrafında yanıcı maddelerin bulundurulmaması gerektiğini ve yangın alarm sistemlerinin düzenli bir şekilde çalışır durumda olmasının önemini hatırlattı. Yangın öncesi tedbirleri sıralayarak, sigortacılığın önleyici yönünü vurguladı ve yangın merdiveni ile acil çıkış kapılarının doğru konumda olup olmadığını kontrol etmenin yanı sıra, çalışanların acil durumlarda nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda eğitim verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum yapın