Uzmanlar, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde bireylerin sosyal medya üzerinde maruz kaldığı cinsel içeriklerin ileriki hayatlarına olumsuz etki ettiğini vurguladı. Bu bağlamda, ortaokul döneminden önce çocukların sosyal medya hesaplarına sahip olmalarının uygun olmadığını ifade ettiler.
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Akça, çocukların gelişim sürecinin hassas olduğunu belirterek, “Cinsel içeriklere maruz kalmanın belirli bir yaşı bulunmaktadır. Bu yaşın altında kalınması durumunda çocukların zihin dünyasında olumsuz etkiler meydana gelebilir; bazıları bunu bir travma olarak bile tanımlayabilir. Dolayısıyla, çocukların erken yaşlarda bu tür içeriklerle karşılaşmaları son derece tehlikelidir. Teknolojik araçların yaygın kullanımı da çocukların bu içeriklere daha önceden maruz kalmalarına neden olmaktadır. Gerçek dünyadaki bağlantıları zayıf olan çocuklar, sosyal medyada gördüklerini gerçek hayatta normalleştirmeye başlayabilir, bu da ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, bazı çocukların kendi görüntülerini yanlışlıkla başkalarına göndermesi gibi durumlarla karşılaşmak mümkün. Bu tür eylemler ciddi sonuçlar doğurabilir, ancak çocuklar belirli bir yaşa kadar bu risklerin farkında olmuyorlar” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Akça, sosyal medya kullanımının çocuklar üzerinde sınırlandırılması gerektiğini ifade ederek, “Çocuklar için sosyal medya ile tanışma konusunda bir yaş sınırlaması olmalıdır. Bu sınır, dünyada genellikle 16-18 yaş olarak belirlenmektedir. Çocuğumuzu yalnız başına bir yolculuğa çıkarmayı düşünmüyorsak, sosyal medya hesabı açarak ona dünyayı sunmamamız da doğru değildir” dedi.
Son olarak, Akça, çocukların akıllı telefon kullanımında kontrolün önemli olduğunu belirtti. Lise dönemine kadar çocukların kendilerine ait bir akıllı telefonlarının olmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Ortaokul döneminde çocuklarımıza sosyal medya ile ilgili bilgi vererek, karşılaşabilecekleri durumları anlatmamız önemlidir. Aksi takdirde, lise döneminde birden telefon verildiğinde çocuklar hemen bağımlı hale gelebilir. Kontrol altında, yavaş yavaş akıllı telefonları yaşamlarının bir parçası haline getirmek gereklidir” dedi.