Uyku Apnesi Kalp Krizine Yol Açabilir, Uzman Uyarıyor

Sivas Numune Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, toplumda yaygın olarak görülen ancak çoğu zaman göz ardı edilen uyku apnesinin, kalp krizine ve inme gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu. Uyku apnesi, genellikle hastalar tarafından fark edilmeden yaşandığı için tehlikeli bir durum haline gelebiliyor. Hastaların solunum durması ile oksijen seviyelerinin izlenmesi için çeşitli testlerin uygulandığı uykulama merkezinde, özellikle obezite ve kısa boyun yapısının etkili olduğu bu durum, basınçlı hava cihazlarıyla tedavi edilerek hastaların uyku kalitesinin artırılması sağlanıyor. Moğulkoç, Türkiye genelinde yapılan araştırmalara atıfta bulunarak, nüfusun yüzde 5 ila 10’unda uyku apnesi görüldüğünü ve bunların çoğunun sorununun bilincinde olmadığını belirtti.

Uyku apnesinin potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir durum olduğunu vurgulayan Moğulkoç, uygulanan testlerle hangi tedavi yönteminin kullanılacağına karar verdiklerini ifade etti. Bu hastalığın çoğu zaman insanların kendi farkındalıkları dışında geliştiğini, yakın çevresindekilerin hastanın nefes almadığını anladıklarını dile getirdi. Şikayetler arasında, bazı hastaların durumu fark ettiklerinde kalp masajı ya da suni solunum yapıldığını hissetmeleri yer alıyor. Moğulkoç, uyku apnesinin, solunumun durması ve oksijen seviyesinin düşmesi gibi durumları kapsadığını vurgulayarak, bu rahatsızlığın hem inme hem de kalp krizi riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Uyku testleri sırasında, bazı hastaların 2 dakikaya kadar nefes almadan kalabildiğini belirten Moğulkoç, hastaların kablolarla izlenip, periyodik olarak normal bir yatakta uyumalarının kaydedildiğini söyledi. Uykunun derinliği ve solunum ritminin analiz edildiğini anlatan uzman, bu testlerin gündüz uykusuzluğu ve dikkat dağıtıcı sorunların önüne geçtiğini, ayrıca kalp ile diğer organlar için oksijenin sağlanması açısından önemini vurguladı. Obezite ile kısa boyun yapısının birleşiminin durumu kötüleştirdiğine dikkat çeken Moğulkoç, hastaların kullandığı cihaz sayesinde rahatlama hissettiklerini ve genel yaşam kalitelerinin arttığını ifade ettiler.

59 yaşındaki Kadir Doğanay ise, geceleri nefes almakta zorluk yaşadığı için ölüm korkusuyla uyuduğunu, bu nedenle uyku testine girmek durumunda kaldığını dile getirdi. Boğulma hissinin kendisine çok zor anlar yaşattığını, eşinin kendisini sık sık uyandırdığını anlattı. Nisan ayında düzenlenen testler sayesinde kendisinin daha iyi bir uyku düzenine kavuşacağı umudunu taşıdığını belirten Doğanay, hastaneden daha önce randevu almak için beklemek zorunda kaldığını, ancak Sivas Numune Hastanesi’nin sunduğu olanakların kendileri için büyük bir kolaylık sağladığını sözlerine ekledi.

Yorum yapın