Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Teknorot Otomotiv işbirliği ile hayata geçirilen “İleri Preform Teknolojisi ile Net Şekilli Salıncak Üretimi” isimli 1505 projesi, gerekli destekleri almaya hak kazandı.
Üniversite ve sanayi işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilecek olan bu proje, kompozit malzemelerin hafifliği ve sağlamlık özelliklerinden yararlanarak geleneksel metal salıncak kollarına alternatif yüksek performanslı çözümler geliştirmeyi amaçlıyor. Proje ekibi, Prof. Dr. Mehmet Karahan’ın liderliğinde, Prof. Dr. Abdil Kuş, Mert Ali Özel ve Ebubekir Beyazoğlu’ndan oluşmaktadır.
Hasar toleransı artacak, kullanım ömrü uzayacak
Projenin aşamaları ile önemini açıklayan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Karahan, “Bu proje sayesinde, ileri preform teknolojisi kullanarak kompozit malzemeden otomotiv süspansiyon salıncak kolunun tasarımını, analizini ve optimizasyonunu gerçekleştireceğiz. Üretilen prototipler üzerinde hem statik hem de dinamik mekanik testler ile deneysel doğrulama süreçleri yapılacak ve kompozit salıncak kolları talaşlı imalat gerekmeksizin doğrudan kullanıma hazır olarak üretilebilecek. Böylece malzeme israfı tamamen ortadan kalkacak ve elyaflar kesilmeyeceği için yapısal bütünlük korunmuş olacak. Ayrıca, z-yönünde bağlantılar sayesinde klasik kompozitlere göre delaminasyon direnci ciddi oranda artacak, bu da hasar toleransını ve kullanım ömrünü uzatacak. Daha hafif araç bileşenleri, yakıt tüketimini düşürerek karbon ayak izini azaltacak. Projenin sonucu olarak, otomotiv endüstrisine eşine az rastlanır kalitede ve performansta kompozit salıncak parçaları sunularak sektöre önemli katkılar sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.
Nitelikli proje partnerleri
Projede işbirliği yapılan Teknorot Otomotiv ve BUTEKOM hakkında da bilgi veren Karahan, “Teknorot Otomotiv, binek araçlar ve hafif ticari araçlar için süspansiyon ve direksiyon parçaları üreten Avrupa’nın önde gelen firmalarındandır. 2011 yılından bu yana Ar-Ge Merkezi unvanına sahip olan Teknorot, 120’den fazla Ar-Ge uzmanı ile Horizon Europe ve Eureka gibi uluslararası desteklerle çok çeşitli Ar-Ge projeleri gerçekleştirmektedir. Şirket, bugüne kadar 20’ye yakın projesini başarıyla tamamladı ve 81 patent ile faydalı model başvurusu yaptı; bunların 39’u tescillendi. Turkish Time 2023 araştırmasına göre, Türkiye’nin en iyi 250 Ar-Ge merkezi arasında 13. sırada yer almakta. Projede yer alan çözüm ortağı BUTEKOM ise kompozit malzeme konusundaki yetkin altyapısı ile numune üretimleri ve testlerin yapılmasında destek sağlayacak” diye belirtti.
