Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan “Rumeli Feneri Su Ürünleri Kooperatifi Balık Satış Yeri ve Balık Lokali’nde” balıkçılarla birlikte sahur yemeği gerçekleştirdi. Uraloğlu, burada yaptığı açıklamada, geçmişte denizcilerin balıkçılığın sona erdiğinden yakındıklarını hatırlatarak, “23 yıl önce denizciler, balıkçılığın yok olacağını söylüyorlardı. Ya yakıt desteği sunmazsanız, ya balıkçı barınaklarını onarmaz ya da yenilerini yapmazsanız, deniz kültürünü yaygınlaştırmazsanız balıkçılık sona erer ve balıkçılar da denize açılamaz” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Uraloğlu, katıldığı sahur programında İstanbul Valisi Davut Gül’ün de bulunduğunu belirtti. Uraloğlu, “Gemi Adamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi”nde yapılacak bazı yenilikleri paylaşarak, deniz emniyet sertifikalarının beş yılda bir yenilenmek için aranan deniz hizmet şartlarının değişeceğini açıkladı. Bu değişiklikle, kabotaj seferi yapan gemilerin çoğunda mevcut olan emniyet yönetimi sisteminin zorunlu olmaktan çıkacağına dikkat çekti.
Yapılacak düzenlemeyle, balıkçı gemilerinde çalışan kişiler, denizde emniyet sertifikalarını kursa katılmadan veya sınavdan geçmeden yenileyebilecekler. Uraloğlu, “Balıkçı gemilerindeki mevcut yeterliklerini kaybetmeden istihdam edebilirken, liman seferi veya kabotajda çalışan gemi insanları da bu yeni sistemle balıkçı gemilerinde iş bulabilecek” dedi. Bu yeni yaklaşımın, balıkçı gemilerinde çalışacak insan sayısını artıracağını umduklarını vurguladı.
Marmara Denizi’ndeki gemilerin demirleme alanlarının düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar yapıldığını belirten Uraloğlu, bu sahalarda balıkçı gemilerinin avlanma alanlarının genişleyeceğini söyledi. “Balıkçı barınakları sayısını 400’e yükselttik” diyen Uraloğlu, Türk tersanelerinin dünyada ilk hibrit balıkçı gemisini ve en büyük canlı balık taşıma gemisini inşa ettiğini de sözlerine ekledi.