Trabzon ve çevresine yıl boyunca Dubai’den turist taşıyan seyahat acentası sahibi Uğur Yılmaz, turizmi 12 aya yaymanın önündeki en büyük engelin ulaşım sorunu olduğunu ifade etti.
Turizm sektöründe önemli adımlar atıldığını dile getiren Yılmaz, “Ülkemizde dengeli bir turizm hareketliliği oluşturmak ve yüksek gelirli turist oranını artırmak en büyük hedeflerimizden birisi. Ancak, yıl boyunca uçuş seferi olmayan bir bölgeye Körfez ülkelerinden nasıl turist taşıyabiliriz? Şu anda ciddi zorluklarla karşı karşıyayız. Yaz mevsiminde yalnızca yabancı havayolu firmaları bölgeye sefer düzenliyor ve bilet fiyatları oldukça yüksek. Bu durum, ailelerin daha ekonomik destinasyonlara yönelmesine sebep oluyor. Bu sorunu yabancı havayollarıyla aşmak görünürde zor. Çözüm, Türk bayraklı havayolu şirketlerinin devreye girmesi ile mümkün olabilir” dedi.
“Trabzon, 12 ay turizm potansiyeline sahip”
Türkiye’nin turizm alanında rakiplerine göre avantajlı bir konumda olduğunu ancak mevcut turist sayısının potansiyelin oldukça altında kaldığını vurgulayan Yılmaz, “Trabzon ve çevresi dört mevsim boyunca sunulabilecek çeşitli turizm imkânlarına sahiptir. Ancak turist akışı her yıl belirli aylarda yoğunlaşmış durumda. Kasım-Mayıs döneminde de turizm hareketliliğini artırabilirsek, Trabzon gerçek anlamda bir turizm merkezi haline gelebilir. Ülkemizde turizm sadece deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Sezon dışında da Arap turistleri bölgeye çekmeye devam ediyoruz. 12 ay turizm hedefleri doğrultusunda çalışmalar sürüyor, ancak biz zaten bu hedefi gerçekleştiriyoruz. Tek eksik, önümüzdeki engellerin kaldırılması. Gerekirse garanti koltuk bile alabiliriz. Yeter ki Türk bayraklı havayolu şirketleri Dubai-Trabzon arasında doğrudan uçuşlar düzenlesin. Dubai’den Antalya’ya yapılan seferlerin bilet fiyatı kişi başı 370 dolar iken, Trabzon’a olan uçuşlarda bu fiyat 520 dolara çıkıyor. Oysa Trabzon, Antalya’ya göre daha kısa mesafede olmasına rağmen bilet maliyetleri çok daha yüksek. Dubai-Antalya arası 3.708 km, uçuş süresi ise 4,5 saatken; Dubai-Trabzon arası 3.160 km ve uçuş süresi 3,5 saat.” şeklinde konuştu.
Son yıllarda Trabzon ve çevresinde turizm alanında daha bilinçli adımlar atıldığını belirten Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Turizm işletmeleri, özellikle Arap turistlere yönelik daha planlı yatırımlar yapmaya başladı. Bölgedeki konaklama tesisleri ve restoranlar, turistleri ağırlamaya dolayısıyla hazır. Ancak yüksek uçak bilet fiyatları nedeniyle turist çekme konusunda zorluk yaşıyoruz. Geçen yıl Nisan ayında aile rezervasyon oranı yüzde 60 iken, bu yıl bu oran yüzde 15’e düştü. Bu durum bölgeye gelen turist sayısındaki azalmayı net bir şekilde ortaya koyuyor. En büyük sorun, yabancı havayolu firmalarına bağımlılık. Biz acenteler ve şehir olarak 12 ay turizm yapılmasına hazırız, yeter ki ulaşım problemleri çözülsün. Turistlerin yıl boyunca, özellikle yaz ayları dışında da Trabzon’a gelmesini istiyoruz. Turizm, 50 gün değil, 360 gün olmalı. Dünyada popüler olan Dubai, Türkler tarafından da görmek isteniyor ama bu fiyatlarla bunu başarmak mümkün değil.” şeklinde sözlerini tamamladı.