Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Meclis’te yaptığı konuşmada Somali Tezkeresi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, “Somali, Türkiye’den edindiği askeri tecrübe ile terörle mücadelede ve toprak bütünlüğünü korumada büyük ilerleme kaydetmiştir.” dedi.
Deniz taşımacılığının tarih boyunca devletler için kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Özdemir, “Küresel ticaretin yüzde 85’i deniz yollarıyla gerçekleştirilmektedir. 2023 yılı itibarıyla dünya genelinde deniz yoluyla taşınan yük miktarı yaklaşık 12,5 milyar ton olarak kaydedilmiştir. Türkiye özelinde dış ticaret yükümüzün neredeyse yüzde 87’si deniz yolları aracılığıyla taşınmaktadır. Bu gelişmeler, deniz yollarının küresel barışa katkısının altında yatan stratejik önemi artırmaktadır.” ifadesini kullandı.
Türk donanmasının, tarihsel olarak korsanlık ve diğer olumsuz faaliyetlere karşı sorumluluğunu yerine getirdiğini belirten Özdemir, “Aden Körfezi ve Bab el Mendep Boğazı, küresel ticaretin yüzde 12’sini üstlenirken, Hürmüz Boğazı geçişi ise dünya petrol ticaretinin yüzde 30’unu kapsamaktadır. Bu noktada Türk donanması, geçmişten günümüze bu bölgelerde güvenliği sağlamakta önemli rol oynamıştır.” değerlendirmesinde bulundu.
Özdemir, Türkiye’nin Somali’de etkin bir varlık göstermesinin nedenlerine de dikkat çekerek, “Afrika-Arabistan deniz alanındaki haydutluk endişeleri, dünya genelindeki güvenlik kaygılarını artırıyor. Cibuti’nin stratejik konumu, birçok ülkenin burada askeri üs kurma çabalarını hızlandırmıştır. Aynı şekilde, Somali’nin de bu boğazı kontrol altına alma potansiyeli, ülkemiz için büyük önem taşımaktadır.” dedi.
Tarihi ilişkilerin Osmanlı dönemine kadar uzandığını vurgulayan Özdemir, 19. yüzyılda gelişen ilişkilerin Somali’nin iç siyasi durumuyla da etkili olduğunu ifade etti. 1991 sonrası yaşanan iç karışıklıklarla birlikte Türkiye’nin, Somalia’nın yeniden yapılandırılmasına yönelik destekleri artırdığını söyledi.
Son olarak, Türkiye’nin uzay rekabetinde yer alabilmesi için Somali’de uzay ve roket fırlatma üssü kurma çalışmalarının önemli olduğunu belirten Özdemir, “Somali stratejik bir konumda yer almakta, Türkiye de burada gerçekleştireceği projelerle uluslararası arenada avantaj sağlamalıdır.” dedi. Özdemir, Türkiye’nin Somali ile kurduğu ilişkilerin, kıtanın diğer bölgeleri için de örnek niteliğinde olduğunu ve bu ilişkilerin karşılıklı kazanımları artıracağını ifade etti.