Kadınların mühendislik alanındaki temsil ve istihdam oranlarını artırmak için Limak Vakfı ve T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş birliğiyle hayata geçirilen Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nin üçüncü aşaması başlatıldı. 2015 yılından bu yana sürdürülen bu proje, Türkiye’deki uzun soluklu sosyal sorumluluk girişimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bugüne kadar 37 ildeki 68 üniversite ve 127 lisede 1500’den fazla genç kadın mühendis adayı ile 60 bin öğrenci bu projeden faydalandı.
STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarında kadın temsilinin artırılmasına yönelik olarak yeniden başlatılan Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi, 11 Şubat Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Uluslararası Günü’nde İstanbul’da düzenlenen imza töreniyle duyuruldu. T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Limak grubunun CEO’su Ebru Özdemir, projeden faydalanan öğrenciler ve paydaşların katılımıyla gerçekleşen etkinlikte projenin kapsamı genişletildi.
Bu projeyle, mühendislik eğitimi alan kız öğrencilere mentörlük, burs, staj ve kariyer geliştirme programları sunulurken, lise düzeyindeki öğrencilere de fırsat eşitliği odaklı eğitimler verilmektedir. Proje, mühendislik alanında eşit fırsatlar sağlayarak, kadın mühendislerin iş gücüne katılımını artırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, ekonomik olarak dezavantajlı başarılı öğrencilere burs imkânları sağlanarak, bugüne dek 1,546 kadına destek verilmiştir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, projenin önemine vurgu yaparak STEM alanında kadın temsilinin artırılmasının gerekliliğini ifade etti. Proje ile 281 mezun genç kadının istihdam, 135 öğrencinin ise staj olanaklarına eriştiğini belirten Göktaş, projeyle sadece mesleki becerilerin değil, aynı zamanda öz güvenin de artırıldığını kaydetti.
Limak Vakfı’nın projedeki yerinin önemini anlatan Ebru Özdemir de, kadınların mühendislik gibi erkek egemen alanlarda güçlü bir şekilde temsil edilmesinin gerekliliğinin altını çizdi. Özdemir, kadınların ve kız çocuklarının potansiyelini gerçekleştirmesi için fırsatlar sunmaya devam edeceklerini belirtti. Gelişen dünyada kadınların STEM alanında daha fazla yer almasının önemli bir sorumluluk arz ettiğini ifade ederek, bu projenin sesinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.