Türkiye’deki termal tesislerin çeşitliliği yetersiz; jeotermal potansiyelini sağlık alanında kullanmak şart

Türkiye’de artan termal tesisler, yalnızca kaplıca turizmine odaklanan bir altyapı ile inşa edilirken; dünya genelinde giderek artan talep için fizik tedavi rehabilitasyon ve termal kür merkezlerinin sayısının oldukça yetersiz olduğu belirtiliyor.

Jeotermal enerjide dünya üzerinde en zengin dördüncü ülke konumunda bulunan Türkiye’nin bu alandaki potansiyeline dikkat çeken Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, “Termal turizm tesisleri, sağlık hizmeti sunan profesyonel hekimler ve sağlık personeli ile birlikte planlanmalıdır. Bu şekilde, ülkemiz jeotermal kaynaklardan sağlık turizmi alanında daha fazla yarar sağlayabilir.” açıklamasında bulundu.

Kındap, Türkiye’deki jeotermal kaynakların Avrupa örneklerine göre sıcaklık, debi, fiziksel ve kimyasal özellikler açısından üstün olduğunu vurgulayarak, bu tür tesislerin hastane formatında tasarlanması gerektiğini ifade etti. 2024 yılında sekiz termal otelin faaliyete geçmesiyle birlikte toplamda 7 bin 500 termal yatak kapasitesinin arttırılabileceğini belirtti. Ayrıca, Avrupa’daki fizik tedavi merkezlerinin termal hizmete olan ilgisinin artmakta olduğunu dile getirerek, Türkiye’nin mevcut tesislerinin daha çok kaplıca turizmine yönelik olduğunu kaydetti. “Bu alanda yapılacak olan uluslararası akreditasyona sahip fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri ile planlanması, milyarlarca dolar gelir sağlamak adına büyük fırsatlar sunmaktadır.” dedi.

Ali Kındap, Anadolu coğrafyasının jeotermal kaynaklar ile sağlık uygulamalarının ilk kullanıldığı yer olduğunu belirtti ve Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük jeotermal enerji lideri olmasına rağmen 70 bin termal yatak kapasitesinin bulunduğunu hatırlattı. Almanya’nın 750 bin termal yatak kapasitesine sahip olduğunu ve her yıl 10 milyondan fazla turiste kapılarını açtığını ifade eden Kındap, ülkemizde termal turizmden yararlanan kesimin çoğunun yerli turistlerden oluştuğunu belirtti. “Termal tedavi merkezleri sayesinde turizm gelirimizi en az iki katına çıkarmak mümkündür.” dedi.

2024 yılında Türkiye’de dokuz yeni termal otelin açılması beklenirken, 2025 ve sonrasında 15 yeni tesisin faaliyete geçeceği bildiriliyor. Bu yeni tesislerin çoğu 5 yıldızlı olacak ve toplamda 5 bin 596 yatak kapasitesine ulaşılacak. Afyonkarahisar, yeni otel açılışlarında ön plana çıkarken, onu Konya ve Diyarbakır takip ediyor. İzmir, Bursa, Uşak, Balıkesir, Kütahya ve Erzurum gibi illerde de önemli yatırımların gündemde olduğu öğrenildi.

Yorum yapın