Türkiye, dünya genelinde en fazla sigara tüketen on ülke arasında yer almasıyla dikkat çekiyor. Bu durum, uzmanlar tarafından önemli bir halk sağlığı sorunu olarak nitelendiriliyor. Çocukluk çağındaki sigara bağımlılığının artış göstermesi ise ilerleyen dönemlerde daha büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceği konusunda uyarılara sebep oluyor.
Son yıllarda Türkiye’de sigara kullanımındaki artış ve ona bağlı hastalıkların halk sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşması, uzmanların endişelerini artırmaya devam ediyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bayram, sigara dumanının akciğerlere girmesi ve kan yoluyla vücudun çeşitli yerlerine yayılarak kanser ve KOAH gibi hastalıklara neden olabileceği konusunda kamuoyunu bilgilendiriyor. Prof. Dr. Bayram, sigara içme yaşının 12-13 yaşlarına kadar düştüğünü belirterek, İngiltere’nin uygulamaya koyduğu ömür boyu sigara satış yasağını hatırlatıyor. Nargile ve elektronik sigaraların da standart sigara kadar zararlı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu konuda toplum hassasiyetinin arttırılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, nikotin bağımlılığı ile mücadelenin uzun bir süreç gerektirdiğinin altını çizen hekimler, çocukları ve gençleri sigaradan uzak tutmanın ulusal bir hedef haline gelmesi gerektiğini vurguluyor.
Prof. Dr. Bayram, sigaranın sadece akciğerleri değil, vücudun diğer tüm organlarını da etkilediğine dikkat çekerek, “Sigara, akciğerlerde 100’den fazla hastalığın tetikleyicisi olabilir. Bunlar arasında kanser çeşitleri, KOAH ve kronik bronşit yer alır” diyor. Ayrıca, sigaranın neden olduğu sağlık problemlerinin yükünün toplum için oldukça büyük olduğunu ifade eden Bayram, Türkiye’nin sigara tüketiminde uluslararası sıralamada kötü bir konumda olduğunu belirtiyor.
Son yıllarda sigarayla mücadelede kaydedilen ilerlemelere rağmen yavaşlama eğilimi gözlemlendiğini söyleyen Bayram, çocukları korumanın öncelikli hedef olması gerektiğini dile getiriyor. Sigaraya erken yaşlarda başlanmasının vücuda verdiği zararların ciddi boyutlara ulaşacağına dikkat çeken uzman, bu noktada çeşitli ülkelerde atılan adımları örnek gösteriyor.
Nargilenin de en az sigara kadar zararlı olduğuna belirten Bayram, bireylerin nargileyi masum bir alternatif olarak görmemesi gerektiğini vurguluyor. Elektronik sigaralarla ilgili de endişelerini belirten Bayram, bu ürünlerin Türkiye’de yasak olmasına rağmen erişilebilir olduğuna ve denetimlerin arttırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Son olarak, sigara bağımlılığının fizyolojik ve psikolojik boyutlarının üzerine eğilen Prof. Dr. Bayram, isteyen herkesin sigarayı bırakabileceğini, asıl zorluğun psikolojik bağımlılıkta yattığını ifade ediyor. Sigarayı bırakmanın yaşam tarzını değiştirmeyi gerektirdiğinin altını çizen Bayram, bir yıl boyunca sigara içmemeyi başarılı bir bırakma süreci olarak nitelendiriyor ve “İlk adımı atmak şart” diyor.