Mutlu, okyanusta faaliyet gösteren balıkçı teknelerinin risk alarak avlandıklarını belirtirken, “Bu bölgelerde balık bolluğu mevcut. Ancak teknelerimiz Moritanya, Senegal ve Umman’a giderken zorlu bir yolculuk yapıyorlar” dedi. Ayrıca, avlanan balıkların gelirlerinin Türkiye’ye aktarılmasında zorluklarla karşılaştıklarını vurgulayan Mutlu, “Yurt dışındaki pazarlarımız oldukça önem arz ediyor. Ferdi olarak bu pazarları bulmaya çalışıyoruz ancak devlet desteği de şart. Bize devlet güvencesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yurtdışı avcılığında teknelerin nerede ve ne tür balık avlayacaklarının planlanmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Mutlu, uluslararası sulardaki av baskısının azaltılması için büyük çaplı teknelerin yurtdışında faaliyet göstermesinin daha uygun bir seçenek olduğunu savundu. Bu bölgelerde avcılığın bazı dönemlerde azalabildiğini, bazen de teknelerin birkaç ay boyunca hiç balık tutamayabileceğini belirtti. Balıkçıların avladıkları balıkların gelirlerini Türkiye’ye nasıl aktaracaklarının da ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Mutlu, “Oralarda bizim banka şubelerimiz yok, balıkçılarımız kendi yöntemleriyle bu gelirleri taşımaya çalışıyor ve bu bir problem teşkil ediyor” dedi.
Kendi maliyetlerini yurtdışında karşılayan büyük teknelerin varlığının olumlu bir durum olduğuna işaret eden Mutlu, Türkiye’deki maliyetlerin yükseldiğini ve beş, altı bin beygir gücündeki makinelerle çalışma yapıldığını söyledi. “Mazotun litresi 50 TL’ye ulaştı. Devlet yardım etse de etse de balıkçılar yeni yollar arayışındaki. Eğer devlet bu durumu daha iyi şekilde yönlendirirse hem ülke hem de vatandaş için faydalı olacaktır” diye ekledi. Ayrıca, Moritanya, Umman ve Sierra Leone gibi Afrika ülkelerinde Türk balıkçı teknelerinin avcılık faaliyetlerine devam ettiği bilgisi verildi.