Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen “Yarının Köyleri” projesi çerçevesinde Adana’nın Kürkçüler Köyü’ndeki çocuklar temel düzeyde kodlama ve robotik dersleri aldı. Bu eğitimler, Trendyol’un bünyesinde çalışan Adanalı kadın mühendisler tarafından gerçekleştirildi. Trendyol, Yenilikçi teknoloji ile desteklediği Yarının Köyleri projesi ile her yaştan bireyin potansiyelini ortaya çıkarmayı ve yerel üreticilerin fırsatlarını genişletmeyi amaçlıyor.
Dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol, ekosistemi üzerinde olumlu etki yaratacak çalışmalara devam ediyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile ortaklaşa yürütülen Yarının Köyleri projesi, kırsal alanlarda dijital eşitlik sağlamaya yönelik çabalarını sürdürmekte. Proje dahilinde bugüne dek yaklaşık 1.000 çocuk, algoritma, kodlama ve robotik konularında eğitim alarak teknoloji ile daha yakından tanıştı.
Trendyol, Adana’daki kadın mühendislerle gün boyu süren eğitimler düzenleyerek Yarının Köyleri Dijital Merkezi’nde çocukların teknoloji becerilerini geliştirmelerine yardımcı oldu. 9 ila 14 yaş arasındaki çocuklar, daha önce aldıkları algoritma eğitimine ek olarak Scratch uygulamasıyla oyun yapmayı öğrenerek algoritmaların işleyişini de keşfetme fırsatı buldular.
Dijital dönüşümle kırsal kalkınmaya katkı sağlayan Trendyol, eşitlik, kapsayıcılık ve çeşitliliği öncelikli hedef olarak belirleyen Yarının Köyleri projesi sayesinde dijital fırsat eşitsizliğini azaltmayı ve köy ile şehir arasındaki teknolojik uçurumu kapatmayı amaçlamakta. Ayrıca, bu proje ile yerel istihdamı artırmayı, üretimi desteklemeyi ve kırsal kalkınmayı teşvik etmeyi hedefliyor.
Yarının Köyleri sayesinde köylerdeki üreticilere e-ticaret olanağı sunuluyor. Proje, kırsal alanların dijitalleşme düzeylerini arttırarak yeni fırsatlar yaratıyor. Üreticiler, dijital merkezlerde ürün geliştirme ve çeşitlendirme, markalaşma, logo tasarımı gibi konularda bilgi edinirken, dijital yetkinliklerini artırmak için çeşitli eğitimlere katılıyor. Bu eğitimler sayesinde üreticilerin ürünleri Türkiye genelinde ve Trendyol’un hizmet verdiği yurt dışı pazarlarına kolayca ulaştırması mümkün hale geliyor.
Yarının Köyleri projeleri kapsamında, geniş bir katılımcı kitlesi özellikle çocuklar, gençler, kadınlar ve engelli bireylerin eğitim aldığı dijital merkezlerde Anadolu’nun yerel ürünlerinin markalaşması yönünde çalışmalar yürütülmekte. Böylece yerel ürünler ve el emeği eserler, e-ticaret üzerinden dünya genelindeki tüketicilere sunulabiliyor. Kırsal bölgelerde dijital değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve kapsayıcı büyümenin hızlandırılmasına yönelik sürdürülebilir ve teknoloji odaklı üretim anlayışı desteklenmektedir.
Yarının Köyleri dijital eğitimleri şu anda Adana Kürkçüler ve İzmir Ulamış köylerinde etkin bir şekilde devam etmekte. Geçtiğimiz aylarda Sakarya’nın Taraklı ilçesinde açılan üçüncü dijital merkez ile Trendyol’un planları arasında, 2028 yılına kadar dijital merkez sayısını 10’a çıkarma hedefi bulunuyor.
Bu proje, kadınların ekonomik hayata aktif katılımını teşvik etmek amacıyla Digital Opportunity, Quality Education ve Women Empowerment alanlarına odaklanarak, kadınların istihdamını ve girişimciliğini desteklemektedir. Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olarak, Trendyol bu projeyle birlikte kadınların iş dünyasında daha etkin bir rol alması için çaba göstermeye devam ediyor.