Trendyol, 2020 yılında sivil toplum kuruluşlarını (STK) bir araya getirerek özel sektör ve sivil toplum iş birliğinin önemli örneklerinden biri olan Sepette İyilik projesini hayata geçirmiştir. 27 Şubat Dünya Sivil Toplum Kuruluşları Günü’nde herkesin sivil topluma destek vermeye davet edildiği bildirilmiştir.
E-ticaret platformu Trendyol, Sivil Toplum Kuruluşlarına yönelik bir alan oluşturmak amacıyla başlattığı Sepette İyilik projesi ile STK’ların görünürlüğünü artırmayı ve kaynaklarını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu proje, Türkiye’de sivil topluma yönelik bireysel destekleri artırmayı sağlamak amacı taşımaktadır.
Trendyol Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, Sepette İyilik projesinin sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık ilkelerini gözeterek kurulduğunu ifade etti. Poyraz, “STK’lar, ürünlerini satışa sunarak daha fazla bireysel destekçiye ulaşabilirken, ürünleri bulunmayan STK’lar için dijital destek kartları sunarak da destek almaktadır. Elde edilen gelirin tamamı STK’lara aktarılmakta, bu sayede hem fiziksel hem de dijital ürünleri milyonlarca kullanıcı ile buluşturabiliyoruz” dedi. Ayrıca, son beş yıl içerisinde 100’e yakın STK’ya 2.5 milyon ürün ve dijital destek kartı satışı gerçekleştirildiğini belirterek, toplamda 300 milyon TL’nin üzerinde destek sağlandığını vurguladı.
Sepette İyilik projesinin, Trendyol’un teknoloji ile sivil toplumun gücünü birleştirerek sosyal fayda sağlama çabasının bir göstergesi olduğunu dile getiren Poyraz, şirketin bu alandaki sürdürülebilirlik ve çeşitlilik ilkelerine bağlı kalmasından bahsetti. Türkiye’de iş birliği anlamında özel sektör ile sivil toplum arasında örnek teşkil ettiğini belirtmekte, toplumsal dayanışmanın güçlenmesine katkı sağladıklarını söyledi.
“Türkiye’de bireysel destek ekosistemini büyütmeye çalışıyoruz” diyen Poyraz, Sepette İyilik sayesinde STK’ların görünürlük kazandığını ve destek vermek isteyen bireyler ile kurumsal yardımseverlerin işini kolaylaştırdıklarını ifade etti.
Trendyol’un açıklamasına göre, Sepette İyilik projesi kapsamında afet dönemlerinde devreye alınan Seferberlik Butiği ile afet bölgelerindeki STK’lara dijital destek kartları sunarak hızlı yardım sağlamaktadır. Pandemi, orman yangınları ve depremler gibi olumsuz durumlar esnasında STK’lar için önemli bir gelir kaynağı oluşturan platform, seferberlik butiğindeki dijital kartların satışını yurtdışına açarak destek ağıını genişletmiştir.
Dijital uçurumun ortadan kaldırılması için çaba gösteren e-ticaret platformu, eğitimden sanata, kadınların iş hayatına katılımından sivil topluma kadar birçok alanda projeler geliştirmektedir. Sepette İyilik projesi kapsamında, Türk Eğitim Vakfı, TEGV, Tohum Otizm, KAÇUV, HAYTAP, Yeşilay, Kızılay gibi birçok STK’nın ürünleri yer alıyor. Trendyol, 27 Şubat Dünya Sivil Toplum Kuruluşları Günü’nde bir kez daha herkesin STK’lara destek olmasını teşvik ediyor.