Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Asibe Özkan, yaptığı açıklamada, “Zorunlu topuk kanı uygulamasının reddedilme oranı, geçtiğimiz yıllara oranla 5 kat arttı” ifadelerini kullandı.
TBMM’nin Çocuklara Yönelik Şiddet ve İstismar Araştırma Komisyonu, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Aksaray Milletvekili başkanlığında 6. kez toplandı. Komisyon, Sağlık Bakanlığı temsilcilerini dinleyerek süreçle ilgili bilgi aldı. Toplantıda konuşma yapan Aydoğdu, “Hayat sürekli değişim içerisinde. Hayat, her şeyi sonraya erteleyebilir. Aliya İzzetbegoviç’in de dediği gibi, ‘Düşüncelerimizden birkaç adım daha önde olan hayat’ içinde beklenmedik durumlar ve sorunlar ortaya çıkabilir. Yasalar ise genellikle mevcut durumların çözümü için oluşturulur. Ancak yasaların da dönem dönem güncellenmesi elzem.” diyerek Meclis araştırma komisyonlarının önemine vurgu yaptı.
Özkan, zorunlu topuk kanı uygulaması hakkında da bilgi vererek, yasanın hukuki temellerine değindi. Anayasa Mahkemesi’nin kararına atıfta bulunarak, bu uygulamanın Anayasa’nın 17. maddesine uygun olduğunu belirtti.
Topuk kanı uygulamasını reddeden ailelerin önce bakanlık tarafından bilgilendirme yapıldığını aktaran Özkan, buna rağmen hâlâ red edenler için 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu çerçevesinde sağlık tedbiri talep edildiğini belirtti. Reddin artışında sosyal medya ve internet içeriklerinin büyük rol oynadığını ifade eden Özkan, özellikle bazı ailelerin endişeleri arasında kanların yurtdışına kaçırıldığı, genetik değişiklikler yapıldığı ve çocukların hastalık kaydı oluşturulduğu gibi korkuların bulunduğunu ekledi.
Son olarak, Özkan, Bakanlığın bu artışı azaltmak için tarama programlarına yönelik farkındalık ve bilgilendirme planları hazırlamaya başladığını açıkladı.