HATAY (İHA) – Suriye’de 61 yıllık Baas yönetiminin sona ermesinin ardından, ithal ürünlerin girişiyle Hatay’dan Suriye’ye yönelen tırlar için oluşturulan uzun kuyruklar drone ile havadan görüntülendi. Vergi artışlarının zaman zaman sorun çıkardığı belirtilse de araçların geçişleri devam ediyor.
Suriye’de 13 yıl süren bir iç savaşın akabinde muhalif güçler, Baas rejimine son vermeyi başarmıştı. Esad yönetiminin sona ermesiyle birlikte, Şam ve Halep gibi kalabalık şehirler de dahil olmak üzere yurt dışından ithal ürünlerin girişi artırıldı. Uzun bir aradan sonra Türkiye’den gelen ürünler de Suriye’nin çeşitli bölgelerine ulaşmaya başladı. Bu gelişme, Türkiye ve Suriye arasındaki ticaretin artmasını sağlarken, Hatay’daki sınır kapılarında da yoğunluğa neden oldu. Sınır kapılarında, yaklaşık 2 bin taşıtın beklediği bir durum mevcut. Yönetim değişikliği sonrası Suriye’de vergi artışlarının ticaret ehliyetleri arasında sorunlar çıkarsa da, tır kuyrukları uzunluklarıyla dikkat çekiyor. Drone ile çekilen görüntülerde kilometrelerce uzanan bu kuyruklar net bir şekilde görülebiliyor.
“Savaş öncesi 150 araç geçerken şu an yaklaşık 400 araç geçiyor”
Baas rejiminin yıkılması sonrası sınırdan geçen taşıt sayısının belirgin şekilde artığını vurgulayan tır şoförü Abdulhamit Bingöl, “Savaş öncesinde geçişler çok kısıtlıydı. Beşar Esad döneminde sıkıntılar fazlaydı. Şimdi ise durum değişti. Şu anki gidişat oldukça iyi, günlük yaklaşık 400 araç geçiyor. Savaşın sona ermesi, Müslümanlar için olumlu bir gelişme oldu. Azez, Afrin gibi bölgelere gidiyoruz. Ancak Suriye devletinin uyguladığı yeni vergiler sebebiyle bazı sıkıntılar yaşanıyor” dedi.
“Artan ticaret ile geçişler eskisine göre çok daha iyi”
Esad yönetiminin yıkılmasıyla birlikte artan ticaret hacminden bahseden tır şoförü Yücel Keskincik ise, “Ben salı gününden beri burada bekliyorum; bugün cumartesi ve sıra gelmesi için daha pazartesiye kadar beklemem gerekecek. Cilvegözü kapısından geçiyoruz, ama burada beklemek oldukça yorucu. Geceleri uyuyamıyoruz. Savaşın bitmesi, geçişlerin daha düzenli hale gelmesini sağladı; ancak yaşanan yoğun bekleme süreleri tekrar sorun oluşturuyor” şeklinde konuştu.
“Yeni vergiler ticaret üzerinde olumsuz etki yaptı”
Suriye’deki yeni vergilerin, tüccarlar arasında anlaşmazlıklara yol açtığını ifade eden tır şoförü Hüseyin Kızıldağ şöyle konuştu: “Savaşın sona ermesi ticaret açısından olumlu olsa da, hala bazı zorluklarla karşı karşıyayız. Suriye’nin geçiş vergilerindeki artış, giriş ve çıkışları yavaşlattı. Ancak güvenlik durumumuz oldukça iyi, araçlarımızı bırakıp gidebiliyoruz. Burada 6 gündür bekliyoruz; sırayla geçiyoruz. Daha önce 3 günde geçebiliyorduk ama mevcut durum yeni vergilerin etkisiyle elverişsiz hale geldi.”