Sudan’da 2023 yılından bu yana devam eden şiddetli çatışmalar ve sosyal kriz sonucunda Türkiye’ye gelen 18 Sudanlı akademisyen ve öğrenci, eğitim ve araştırma faaliyetlerini Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde sürdürüyor. Dışişleri Bakanlığı’nın Hartum Büyükelçiliği’nin değerlendirmeleri ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararına dayanarak, bu akademisyenler ve öğrenciler, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin bilimsel yeteneklerinden ve yükseköğretim altyapısından yararlanarak eğitimlerine devam edecekler.
Farklı disiplinlerden gelen 14 öğrenci ile 2 akademisyen, patoloji, mikrobiyoloji, biyokimya ile Arap Dili ve Edebiyatı alanlarındaki doktora çalışmalarını devam ettirirken, endokrinoloji, moleküler biyoloji ve deri hastalıkları uzmanı iki öğretim üyesi ise üniversitenin Tıp Fakültesi’nde akademik araştırmalarını yürütecekler. Lisans düzeyinde son sınıfta olan altı öğrenci, mezuniyetlerine giden yolda son dönemlerini Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde tamamlayarak, Hayvansal Üretim Teknolojileri Bölümü’nde eğitim alacaklar. Bu öğrenciler ayrıca, haftada bir gün uygulamalı staj yapma imkânı da bulacaklar.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İlim ve bilim insanlarına destek olmanın medeniyetimizin temel ilkelerinden biri olduğundan yola çıkarak Sudanlı akademisyen ve öğrencilere kapılarımızı değil, yüreklerimizi de açtık. Bu sayede kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirmiş olacağız.” ifadelerini kullandı. Rektör Uslu, üniversitenin bilimsel ve insani değerler çerçevesinde daima eğitime katkıda bulunmayı hedeflediğini belirtirken, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle eğitimleri kesintiye uğrayan bu misafirlere gerekli laboratuvar ve eğitim imkânlarını sunacaklarını ifade etti. Bu sürecin yalnızca bireysel gelişimlerine değil, ülkeler arası akademik iş birliklerine de büyük katkı sağlayacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.