Sokak Köpekleri Kanser Hastalarına Umut Olmak İçin Eğitim Alıyorlar

Sokak köpekleri, kanser hastalarına ve diğer sokak hayvanlarına umut olma çabasıyla eğitimlerini sürdürüyor. Başarıyla birinci ve ikinci basamak sınavlarını geçmiş olan sokak köpekleri, terapi köpeği olma yolunda hızlı bir ilerleme kaydediyor.

“Kanser hastalarına moral vermek” amacıyla hayata geçirilen “Sokak köpeklerini eğitiyoruz, hastalarımızı tedavi ediyoruz” projesi kapsamında, Ankara’da eğitim gören 6 sokak köpeği, kanser hastalarına destek olmak için yeteneklerini sergiledi. Sınavlarda başarılı olan bu köpekler, İstanbul’da daha önce eğitim almış iki köpekle birlikte toplam sekiz sokak köpeği olarak hastanelerde kanser hastalarının moral ve motivasyonunu artırmayı amaçlıyor.

Projenin mimarı Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Eda Küçüktülü, terzi köpeklerinin dünya genelinde çocuklar, ağrılı hastalar ve kanser hastaları üzerinde psikolojik destek sağlamak amacıyla kullanıldığını belirterek, “Kanser hastalarının faydalanması adına bu projeyi başlattım. Özel eğitimli Mocha adlı köpeğimizle İstanbul’daki kanser hastalarına düzenli ziyaretler yapıldı ve etkisi bilimsel olarak kanıtlandı. Bu nedenle neden sokak köpeklerini bu süreçte kullanmayalım dedik” şeklinde konuştu.

Eğitimleri başarıyla tamamlayan köpeklerin, Mart ayında ameliyat olmuş meme kanseri hastalarını ziyaret etmeye başlayacağını aktaran Küçüktülü, “Antidepresan kullanan insanlar için sokak köpekleri de kuyruklu serotonin kaynağıdır. Bu köpekler ve hastalar arasında güçlü bir bağ kurulacağına inanıyoruz” dedi.

Küçüktülü, Türkiye’deki sokak köpekleri sorununa çözüm bulmayı hedeflediklerini belirterek, “Amacımız, sokakta yaşayan tüm hayvanları bu projeye dahil edebilmek. Ancak bunun için öncelikle güvenli alanlara yerleştirilmeleri gerekli. Bilim insanları, eğitmenler ve doktorlarla birlikte çalışarak bu projeyi ülkemizde kalıcı hale getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Köpek Eğitmeni Kemal Can Oral ise, sokak köpeklerinin sosyal sınavlardan başarıyla geçtiğini belirterek, “Her köpekle farklı sürelerde çalışarak onları sosyal yaşama entegre etmeyi hedefledik. Sonuçlar oldukça olumlu” dedi. Eğitimlerini tamamlayan köpekler, ilk ziyaretlerini Mart ayında Ankara’da gerçekleştirecek.

Yorum yapın