SOCAR Türkiye, Türkiye Girişimcilik Vakfı (GİRVAK) ile iş birliği yaparak hayata geçirdiği “Girişimde Kadın Enerjisi” programının tanıtımını Aliağa’da gerçekleştirdi. Sekiz ay sürecek olan bu program kapsamında, 50 kadın, girişimcilik alanına adım atarak eğitim ve mentorluk fırsatlarından yararlanacak.
Yurtdışında önemli bir doğrudan yatırımcı konumunda bulunan SOCAR Türkiye, sosyal fayda odaklı projelerine bir yenisini ekleyerek, kadınların ekonomik ve sosyal bağımsızlıklarını güçlendirmek amacıyla Girişimde Kadın Enerjisi Programı’nı başlattı. Programın tanıtımı, Aliağa’daki Rafineri ve Petrokimya İş Birimi merkezinde düzenlenen bir etkinlikte gerçekleştirildi.
Bu program, eğitim ve istihdamda bulunmayan (NEET) kadınlara yönelik kapsamlı bir girişimcilik eğitim süreci sunmayı amaçlıyor. İlk etapta 50 kadının katıldığı süreç boyunca kendilerine girişimcilik fikirlerini geliştirme, iş dünyasında yer bulma konusunda rehberlik edecek bir mentorluk desteği sağlanacak.
Etkinlikte söz alan SOCAR Türkiye İletişim ve Kamu İlişkileri Başkanı Mikayil Yusifov, programla ilgili olarak şunları belirtti: “Faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde toplumsal fayda sağlamak ve ekonomik kalkınmayı desteklemek, kurumsal sorumluluğumuzun temelini oluşturuyor. Girişimde Kadın Enerjisi Programı ile kadınların sosyal ve ekonomik açıdan güçlü bireyler olmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Kadınların iş hayatına katılımını artırarak hem bireysel hem de toplumsal düzeyde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek istiyoruz.”
Türkiye Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Öztürk ise programın önemini vurgulayarak, “Girişimcilik sadece ekonomik güçlenmeyi değil, toplumsal dönüşümü de güçlendiren bir olgudur. Bu program, Aliağa’da yaşayan kadınların hayallerini somut iş planlarına dönüştürmeleri için ihtiyaç duydukları kaynakları sunacak. Kadınların ekonomiye eşit katılımı olmadan girişimcilik ekosisteminin sağlıklı bir şekilde büyümesi mümkün değildir. SOCAR Türkiye ile beraber bu programı hayata geçirerek, kadınlar için erişilebilir ve destekleyici bir girişimcilik süreci oluşturmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Girişimde Kadın Enerjisi Programı, katılımcı kadınların girişimcilik becerilerini artırmanın yanı sıra sosyal ve ekonomik bağımsızlıklarını sağlamaya yönelik çeşitli destekler de sunuyor. Katılımcılar, stres yönetimi ve özgüven geliştirme gibi konularda psikososyal destek alacaklar. Ayrıca, finansal okuryazarlık ve e-ticaret eğitimleri ile ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları teşvik edilecek ve girişimcilikte gerekli olan temel beceriler kazandırılacak.
Açıklamalara göre, kadınlar arasında dayanışmayı güçlendirmek amacıyla grup aktiviteleri, sosyal etkinlikler ve gönüllülük projeleri düzenlenecek. Girişimcilik bakış açısını geliştirmek için gerçekleştirilecek Ar-Ge ve inovasyon odaklı eğitimler ile katılımcıların problem çözme yetenekleri güçlendirilecek. SOCAR Türkiye’den kadın liderlerin yer aldığı mentorluk ve ağ oluşturma etkinlikleri sayesinde, katılımcılar güçlü bir destek ağı oluşturmuş olacak. Bu program sayesinde kadın girişimciler, iş fikirlerini geliştirerek yerel kalkınmaya da katkıda bulunma fırsatını elde edecekler.