Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kayısı, şeftali, erik, kiraz ve vişne gibi sert çekirdekli meyveleri tehdit eden ‘çiçek monilyası hastalığı’ hakkında uyardı. Sağlam, doğru ve zamanında yapılmayan müdahalelerin ciddi ekonomik hasarlar yaratabileceğini belirtti.
İbrahim Sağlam, ‘çiçek monilyası hastalığı’nın sert çekirdekli meyveler için önemli bir fungal hastalık olduğunu ifade etti. Hastalığın etkili bir şekilde kontrol edilmediği takdirde büyük ekonomik kayıpların ortaya çıkabileceğini vurguladı. Hastalığın etkeninin kışı enfekte dallardaki kanserli bölgelerde geçirdiğini ve rüzgâr, yağmur ya da böcekler tarafından çiçeklere taşındığını belirtti. İlk belirtilerin çiçeklerde kahverengi lekeler olarak ortaya çıktığını ve bu lekelerin tüm çiçeği hızla sardığını söyledi. Enfekte çiçeklerin bulunduğu dallarda kahverengi kanserlerin geliştiğini anlatan Sağlam, meyvelerin ağaçta ya da yerde çürüyerek mumyalaşabileceğini belirtti.
Hastalığın denetiminde dikkat edilmesi gereken kültürel ve kimyasal önlemler hakkında bilgi veren Sağlam, dikim alanının doğru seçilmesi gerektiğini vurguladı. Bahçenin gölge ve rüzgardan korunaklı olmasının faydalı olacağını söyleyen Sağlam, enfekte dalların budanması gerektiğini, bu işlemin hastalıklı bölgeden 10 cm uzaktan yapılması gerektiğini ifade etti. Kesilen parçaların uygun bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini belirten Sağlam, ayrıca doğru budama tekniklerinin uygulanmasının havalandırmayı artırarak nemin birikmesini engelleyeceğini söyledi. Hasat sırasında meyvelerin titizlikle toplanması gerektiğinin altını çizen Sağlam, depolama ve taşıma esnasında enfeksiyon yayılımına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, olgunlaşan mumyalanmış meyvelerin uzaklaştırılmasının hastalığın yayılmasına karşı etkili olacağına dikkat çekti.
Müdür Sağlam, bahçelerde sıkça gözlem yapmanın enfeksiyon belirtilerinde hızlı müdahale şansı tanıyarak başarı oranını artıracağını ifade etti. Kimyasal mücadelede de belirli dönemlerde ilaçlamanın yapılmasının gerekli olduğunu ve bunun için uzmanların reçete düzenlemesi gerektiğini belirtti. Zirai mücadele esnasında koruyucu ekipmanların kullanılması ve çevre sağlığının korunması gerektiğini söyleyen Sağlam, bitki koruma ürünlerine ait atık ambalajların ise uygun yöntemlerle bertaraf edilmesi gerektiğini vurguladı.