Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde, çiftçiler yaz döneminde tarım alanlarını sulamak için önlemler almayı sürdürüyor. 700 bin TL yatırımla kendi arazisine sulama göleti inşa eden çiftçi Ahmet Ur, bu uygulama ile 100 dekarlık tarım arazisini sulayamayı planlıyor.
Alemşahlı Mahallesi’nde tarım yapan Ahmet Ur, kendi kaynaklarını kullanarak 6 bin ton su kapasiteli bir havuz inşa etti. Su geçirmez özel naylonla kaplı havuz çevresi tel örgütlerle çevrilerek “Havuza girmek tehlikelidir, yasaktır” uyarı levhası asıldı. Ur, bu gölet sayesinde yaz aylarında 100 dekarlık tarım alanını sulayacak.
Su sorununu çözmek amacıyla 700 bin TL harcayan Ahmet Ur, “Yaz aylarında yeterli yağış olmuyordu, bu yüzden sulamada sorun yaşıyordum. Küçük bir gölet yaparak 100 dekarlık tarım alanıma su sağladım. Bu gölet 6 bin ton kapasiteli olup, 10 metre derinlik, 30 metre genişlik ve 60 metre uzunlukta. Derin sondaj pompasıyla suyu temin ediyorum ve 20 günde tarım arazisini suluyorum. Ayrıca bu gölet, olası yangın durumunda helikopterlerin su almasına da olanak tanıyacak” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki su sıkıntısını gidermek için küçük sulama göletlerinin yaygınlaşmaya başladığı, yaz aylarında ise çiftçilerin 250-400 metre derinlikte sondaj pompalarına yöneldiği belirtiliyor. Yüksek maliyetler nedeniyle ortak kullanımlı sondaj projeleri de hayata geçiriliyor.
Sarıgöl’de bağımsız müteahhit olarak çalışan Jeoloji Mühendisi Rukiye Yörük, son yıllarda artan su sıkıntısı nedeniyle sondaj ruhsatı taleplerinin çoğaldığını ifade etti. Yörük, “Sadece Sarıgöl ovasında 2024-2025 yıllarında 1500 adet sondaj ruhsatı verildi. Burada 12 sondajcı, gece gündüz sondaj çalışmaları yapıyor. Yeraltı su seviyeleri 300 metre derinliğe kadar inmiş durumda. Talepler giderek artıyor. En son teknolojiyi kullanarak yeraltı suyu arama çalışmaları yapıyoruz. Ancak su seviyesi her yıl daha fazla derinleşiyor, bu da sudaki mineral içeriğinin artmasına yol açıyor” diye ekledi.