Sarı serum tedavisinin grip üzerindeki etkisi ve tehlikeleri uzmanlar tarafından uyarı konusu oldu

Halk arasında “sarı serum” olarak bilinen, vitamin ve ilaç içeren serum tedavisi, bağışıklığı artırmak için tercih edilse de uzmanlar, bu uygulamanın alkol komasında kullanılması için geliştirildiği ve potansiyel tehlikeleri olduğu konusunda uyarıyor.

Afyonkarahisar’da, grip semptomlarıyla özel bir kliniğe başvuran Mehmet Gündoğan’ın yaşamını yitirmesi, bu tedavi yönteminin risklerini yeniden gündeme getirdi. Sarı renge bürünmesine sebep olan B vitamini içeren bu serumun, üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili bir tedavi olarak kanıtlanmadığını belirten uzmanlar, doktor önerisi olmaksızın bu tür tedavilerin uygulanmasının son derece tehlikeli olduğunu ifade ediyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Küçükceran, “Sarı serumun etkili bir tedavisi yok. Bu tedavi, aslında alkol komasında bir rahatsızlığın, yani ‘Wernicke ensefalopatisi’nin önlenmesi için ortaya çıkmıştır. Grip ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları için kanıtlanmış bir yararı yok. Hatta bu serumların doktor önerisi olmadan alınması, alerjik reaksiyonlar veya ani kalp durması gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Çalışmalar, bu tedavinin herhangi bir etkinliğinin olmadığını göstermektedir. İnsanlar kendilerini iyi hissettiğini zannetse de, bu durum plasebo etkisiyle ilişkilidir. Grip tedavi süreci genelde 4-5 gün sürmektedir. Ayrıca doktor tavsiyesi olmadan ağızdan alınan grip ilaçlarının kullanılması da önerilmez. Psödoefedrin gibi maddelerin, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı olan kişilerde risk oluşturabileceği unutulmamalıdır. Alerjik bir yan etki ise tedavi sonrasında beklenmedik bir şekilde gelişebilmektedir; bu nedenle tedavi süreçlerinde dikkatli olunmalıdır. Sarı serumun gribe veya üst solunum yolu enfeksiyonlarına herhangi bir faydası yoktur” dedi.

Doç. Dr. Küçükceran, yan etkilere dair daha fazla bilgi vererek, “Alerjik reaksiyonlar, kaşıntı, döküntü, şişlik ve nefes darlığı gibi semptomlara neden olabilir. Böyle durumlarda derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Çocukların, bu tedavilere karşı erişkinlerden daha hassas olduğunu belirtmekte fayda var. Özellikle grip tedavisinde çocuklara yönelik ilaçların kullanımı çoğu zaman önerilmez, bunun yanı sıra ağrı kesicilerle birlikte birden fazla ilacın verilmesi yan etkileri artırabilir. Çocuk yaş grubunda burun tıkanıklığını önleyen ilaçların kullanımı da dikkatle yönetilmelidir. Bu durumlar, çocukları erişkinlere nazaran daha fazla tehlike altına sokabilir” şeklinde konuştu.

Yorum yapın