Samsunlu Balıkçılar, Bereketli Çaça Avı Dönemini Yaşıyor!

Samsun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Atıf Malkoç, yaklaşan sezon kapanışında çaça avının beklenenden çok daha verimli geçtiğini ve tüm teknelerin denizle buluştuğunu ifade etti.

Karadeniz, son yıllarda yaşanan en zengin balık avı dönemini sona erdirmek üzere. İki gün önce ava açılan çaça balığı, balıkçılar için büyük bir sürpriz oldu. Çaça avlamak amacıyla her tekneden denize açıldığı belirtildi. Atıf Malkoç, “Bu sezon, son yılların en verimli çaça avı olarak kayıtlara geçiyor. Karadeniz’in her köşesinden tekneler, bu bereketli avlanmayı gerçekleştirmek için mücadele halinde” açıklamasında bulundu.

Malkoç, bu av sezonunun balıkçılara büyük mutluluk getirdiğini belirterek, “Verimlilik, bu sezon oldukça yüksek. Balıkçılarımız bu zengin sezonun tadını çıkarıyor” dedi.

“Bu kadar çok çaça ilk defa görüyoruz”
Malkoç, daha önce hiç bu kadar fazla çaça bolluğu yaşanmadığını vurgulayarak, “Son iki günde balıkçılar, çaça bolluğunun keyfini çıkartıyor. Karadeniz’in dört bir yanından tekneler çaça avlamak üzere denize açıldı. Eskiden mart ayında başlayan çaça avı, artık nisana kadar uzandı. Şu anda Karadeniz’in her noktasında çaça mevcut. Çok şükür, bu sanayi balığı bizim için büyük bir şans. Çaça, balık yağı ve balık unu ihtiyacını karşılamanın yanı sıra yüksek katma değer sağlayan bir tür. Eğer bu bolluk devam ederse, balıkçılar bu sezondan iyi kazançlar elde edecek. Yıllardır ilk kez bu kadar çok çaça ile karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Karadeniz’deki rüzgarlar balık verimliliğini artırıyor”
Balık verimliliğinin iklim ve rüzgarlarla doğrudan ilişkilendirilebileceğine dikkat çeken Malkoç, bu sezonun avcılığının oldukça başarılı geçtiğini ifade ederek, “Eğer 10 üzerinden puan verecek olursak, 8 diyebilirim. Balıkçılarda kazanç anlamında büyük bir döngü oluştu ve herkes borçlarını kapatabildi. İklim koşulları, balık popülasyonunu etkiliyor. Sıcak hava, derelerden akan sularla denizlerin beslenmesini sağlıyor ve bu durum plankton üretimini artırıyor. Karadeniz’de rüzgarlar, balık yumurtalarının tutunmasına yardımcı oluyor. Poyraz rüzgarı etkili olduğunda ise deniz verimliliği azalıyor. Son iki yıldır bölgedeki karayel rüzgarları, denizde sıcaklık oluşturdu ve bu durum balık yumurtalarının tutmasını sağladı. Palamut ve çinekop gibi bazı türler için net bir değerlendirme yapmak zor. Ancak Karadeniz’deki diğer balıklarda ciddi bir bolluk söz konusu. Hamsi ve palamut miktarında azalma gözlemlense de geri kalan türlerde keyif verici bir zenginlik sürüyor. Av sezonu halen devam etmekte” şeklinde sözlerini tamamladı.

Yorum yapın