S.S. ÇEŞMEKÖY Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile EGİAD arasında “Sakız Ağacım Çeşme Projesi” çerçevesinde iş birliği protokolü imzalandı.
Bu proje, yalnızca Sakız Adası ve Çeşme Yarımadası’nda bulunan ve Çeşme’de yok olma tehlikesi altındaki sakız ağaçlarını anavatanlarına geri kazandırmayı hedefliyor. S.S. ÇEŞMEKÖY Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve EGİAD, proje kapsamında bir araya geldi. EGİAD, kooperatife sakız fidanı bağışlayarak Çeşme’de bir koru kurma çalışması başlattı. Uzun ömürlü sakız ağaçlarından elde edilen reçineler, 250 kadar sektörde kullanılmakta ve bu ağaçlar tarım, turizm, istihdam ve gastronomi alanlarında büyük öneme sahiptir.
Protokol imza törenine, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, EGİAD Üyesi ve Proje Koordinatörü Hasan Ege Tütüncüoğlu ile EGİAD Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı, projenin başlangıcı ve süreci hakkında bilgiler vererek, bu projeyle birlikte Çeşme’de bir Sakız Ağacı Korusu oluşturduklarını belirtti. Özhelvacı, sakız ağacının yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda ekosistem için de önemli olduğunu ifade ederek, “EGİAD, çevre dostu projeleri ile takdir toplayacak. İklim değişikliği, günümüzün en büyük sorunlarından biri ve EGİAD, bu alanda gerçekleştirdiği projelerle öne çıkmaktadır” dedi. Ayrıca, Çeşme’nin damla sakızının ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasına katkıda bulunacaklarını, yerel kadınların istihdamına da destek vereceklerini vurguladı.
Proje Koordinatörü Tütüncüoğlu, EGİAD’ın doğal kaynakların korunmasına yönelik sunduğu kalkınma modelini öne çıkararak, Çeşme Damla Sakızı’nın tanıtımına katkıda bulunduklarını ifade etti. Tütüncüoğlu, bu projenin bölgedeki yeşil alanları zenginleştireceğini ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konum sağlaması açısından önemli olduğunu belirtti.
S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, sakız ağaçlarının uzun ömürlü ve dirençli yapısını vurgulayarak, “Sakız ağaçları, Çeşme ve İzmir için geleceğin tarım ürünü olma potansiyeline sahip” şeklinde konuştu. Beyaz, sakız ağacının ekonomik olarak büyük bir değeri olduğunu ve Sakız Adası’nda yıllık 150-200 ton sakız üretildiğini ekleyerek, projenin ülke ekonomisi açısından sağladığı faydaların kısa sürede anlaşılacağını umduğunu belirtti.