Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son dönemlerde gözlemlenen sahte alkol ölümleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Özkaya, “Metil alkol, ağız yoluyla alındığında vücudu asitleştirerek, öncelikle göz retinasında tahribata yol açmakta, bu da körlükle sonuçlanabileceği gibi, daha kritik durumlarda ölüme de neden olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Son günlerde Türkiye genelinde sahte alkolden kaynaklanan çok sayıda ölüm vakası kaydedildi. Bu konuda halkı bilinçlendirmeye çalışan Özkaya, “Son birkaç hafta içerisinde, sahte alkol yüzünden hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yanı sıra 100’den fazla kişinin hastanelerde tedavi edildiği bilgisine ulaştık. Sorun, etil ve metil alkol arasındaki isim benzerliği ve fiziksel özelliklerin benzerliği sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Etil alkol içki yapımında kullanılırken, metil alkol kaçak içki üretiminde tercih edilmektedir. Metil alkolün sadece 4-15 mililitresi görme kaybına, 15-100 mililitre arası ise ölüme yol açabilmektedir” dedi.
Sahte alkol tüketiminin ardından görülen belirtilere de dikkat çeken Özkaya, “İlk 5 saatte sarhoşluk belirtileri gözlemlenirken, zehirlenme belirtileri genellikle metil alkol alımından 10-24 saat sonra ortaya çıkmakta. 30 saat geçtikten sonra ciddi metabolik asidoz görülebiliyor. Metil alkol seviyesine bağlı olarak zehirlenme şekli değişmekte ve buna bağlı olarak bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında bilinç bulanıklığı, denge kaybı, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, ağrılı hisler ve görme bozuklukları yer almaktadır. Tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilecek ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Alkol alan kişilerin alışılmadık görme problemleri yaşamaları durumunda derhal hastaneye başvurmaları gerekmektedir. Metil alkol ve etil alkolü ayırt etmek, renk veya tat ile mümkün değildir, bu ayrım yalnızca laboratuvar testleri ile mümkündür. Bu nedenle alkol içeren ürünlerin güvenilirliğinden emin olunması şarttır” şeklinde konuştu.
Özkaya, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Evde alkollü içecek yapmamamız gerekiyor çünkü alkolün içeriği hakkında bir bilgi sahibi olamıyoruz. Ev yapımı alkol sunduğunda kesinlikle tüketmemelisiniz. Güvenilir kaynaklardan alkol satın alın veya bilmediğiniz bir yerden almanız durumunda mutlaka ürünün barkodunu kontrol edin. Restoran veya barlarda alkol alırken şişeyi kontrol edip kapak açma işlemini kendiniz yapmalısınız. Ayrıca garsondan ürünün Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (BÜİS) aracılığıyla güvenliğini kontrol ettirin. Dışarıdan getirilen alkol siparişi vermemek ve eve gelen ürünleri kontrol etmeden tüketmemek gerekir. Son zamanlarda alkol tüketiminin artış göstermesi, kaçak ve sahte alkol kullanımı ile beraber artan ölümlerle doğrudan bağlantılıdır.”