Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin iktidara gelmesinin, uluslararası arenada yeni bir dönem başlattığını belirterek, “Ukrayna’daki krizle ilgili sıcak evrenin kısa zamanda kapanma ihtimali belirdi” şeklinde konuştu.
BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen “Uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler” oturumunda, Ukrayna’ya yönelik barış girişimleri masaya yatırıldı. Nebenzya, burada yaptığı açıklamada, Ukrayna’da bir ateşkese ulaşmanın ve çatışmanın donma noktasında tutulmasının kalıcı bir çözüm sağlamayacağına dikkat çekerek, “Bu, Minsk’ten alınması gereken esas ders ve muhtemel yeni anlaşmalar üzerinde çalışanların dikkate alması gereken bir durumdur. Ayrıca, Avrupa’daki bazı ülkeler, ateşkes gerçekleşirse Ukrayna’yı yeniden silahlandırma ve savaşı yeniden kışkırtma niyetlerini saklı tutmuyor” dedi.
Nebenzya, Rusya’nın çözüm önerilerinden birinin, Ukrayna’nın gelecekte askerden arındırılmış bir ulus olarak hiçbir askeri blok ya da ittifak içinde yer almaması gerektiği yönünde olduğunu vurgulayarak, “Ukrayna sadece Kırım’ı değil, aynı zamanda artık Rusya Federasyonu’nun ayrılmaz parçası olan Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini geri dönülemez şekilde kaybetmiştir” ifadelerini kullandı. Nebenzya, “Cumhuriyetçi Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte dünyada süregeldiği gözlemlenen değişimleri görmekteyiz. Sonunda diplomasi devreye girdi ve Ukrayna krizinin sıcak aşamasının yakın zamanda sona ermesi için bir umut doğdu” dedi.
İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise Rusya’yı sert bir dille eleştirerek, ülkesinin Ukrayna’ya desteğinin devam edeceğini belirtti. Woodward, “Rusya, savaş süresince sivillere ve sivil altyapılara, hastanelere ve okullara saldırıda bulunmuş, çocukların kaçırılmasında ve kadınlara yönelik şiddette bulunmuştur. Tüm bu eylemler nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nın Putin aleyhinde bir dava açması şaşırtıcı değildir” şeklinde konuştu. Barış müzakereleriyle ilgili Rusya’nın öne sürdüğü şartlara itiraz eden Woodward, “Hiçbir taraf, savaşı Ukrayna’dan daha çok istemez. Ancak Putin, Ukrayna’nın topraklarından çekilmesini ve ittifak olanaklarından feragat etmesini talep eden ön koşullara sahip olduğunu söylüyor. Bu tür talepler kabul edilmemelidir” dedi.
Ukrayna’nın güvenlik, egemenlik ve bağımsızlık haklarını korumak adına adil bir barışın gerektiğini belirten Woodward, “Bu tür güvenlik garantileri sağlanmadan, Rusya bir daha işgal girişiminde bulunmaz. Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz. Ukrayna’nın mücadelesini destekleyeceğiz ve Ukrayna’nın sesi müzakerelerin merkezinde olmalıdır” açıklamalarında bulundu.
Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong ise Avrupa’nın barış sürecinde daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini vurguladı. Fu, “Barış için verilen her türlü çabayı destekliyoruz; bunun içinde ABD ve Rusya’nın başlattığı müzakereler de yer almakta. Tüm tarafların bu süreçte yer alması ve kabul edilebilir, adil ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşmalarını umuyoruz. Krizin Avrupa’da yaşanması dolayısıyla, Avrupa’nın bu süreçteki önemini göz ardı edemeyiz. Tüm paydaşların, sorunu müzakerelerle çözmesi ve uzun vadeli barış sağlaması gerekiyor” dedi.