Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin kıymetli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bilal Kemikli, “İstiklal Marşı’nın eserimiz, bizlere geleceği inşa etmeyi öğreten bir rehber olduğunu ifade etti. İstiklal Marşı’nın sembollerini çözümlediğimizde, geleceğimizi de şekillendiriyor olacağız” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
BTÜ Konuşmaları’nın 4. sezonunun 32. bölümünde, Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli konuk olarak yer aldı. Mimar Sinan Yerleşkesi’nde gerçekleşen etkinlikte; BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Genel Sekreter Selim Uzun ve programa katılan akademik ve idari personel ile öğrenciler yer aldı. Kemikli, “Ramazan Medeniyetimiz ve İstiklal Marşımız: Ramazan İkliminde İstiklal Marşımızı Yeniden Okumak” başlıklı konuşmasında, İstiklal Marşı’nın içerdiği derin anlamları değerlendirdi. Konuşmasına mühendis öğrencilerin bilimin yanı sıra tarih bilgilerine de önem vermeleri gerektiğine vurgu yaparak başlayan Kemikli, “Bu toprakların geçmişini bilmeden, insanlığa katkıda bulunmak mümkün değildir. Hangi seviyeye varırsak varalım, bizi biz yapan değerleri iyi tanımalıyız. Çünkü bilim, ancak tarih ve edebiyatla bütünseldir” dedi.
Kemikli, ayrıca İstiklal Marşı’nın oluşum ve kabul sürecine dair bilgiler vererek bu eserin bir umut manifestosu olduğunu dile getirdi. Anadolu’da yeni bir devletin kurulmasının beklentisiyle yazılan İstiklal Marşı’nın, insanı belirli bir hedefe yönlendirdiğini ve içinde umut barındırdığını belirtti. “Tam 104 yıl önce kabul edilen bu marş, bir cumartesi günü okundu, yazılmasından iki yıl sonra toplumsal irade hedefine ulaşarak düşman topraklardan silinmiştir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kemikli, İstiklal Marşı’nda altı ana kavram olduğunu söyledi. İlk olarak bağımsızlık, yani hürriyet kavramına dikkat çekti. İkinci olarak milletin, “Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklâl” dizeleriyle tanımlandığını ifade etti. Üçlü olarak dinin, ‘Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli’ dizeleriyle belirtildiğini aktardı.
Dördüncü kavramın vatan olduğunu söyleyen Kemikli, “Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı” dizeleriyle vatan sevgisinin önemine vurgu yaptı. Medeniyetin, “Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar” ile eleştirildiğini belirten Kemikli, umudun son kavram olduğunu; “Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın, kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın” dizeleriyle belirtti. “İstiklal Marşı, bizlere yarını kurmayı gösteren bir metin. Onun kodlarını çözerek geleceğimizi inşa etmiş oluruz. Bu bakış açısıyla, bu topraklar yeniden kazanıldı. Bugün bazı kişiler İstiklal Marşımızı unutturmaya çalışsa da onlara kulak vermeyin, geçit vermeyin” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Prof. Dr. Kemikli, İstiklal Marşı’nın Ramazan ruhunu da yansıttığını vurguladı. Ramazan ayının atmosferi ve oruç ibadetinin birey üzerindeki olumlu etkilerine değinen Kemikli, oruç tutmanın insanı dönüştüren en önemli ibadet olduğunu söyledi. “Çünkü oruç, gösterişten uzak bir ibadet, bireyin özünü keşfetmesine yardımcı olur. Oruç, insanı onarıcı ve irade terbiyesi verici bir amaca hizmet eder. Yoğun kalabalıklar doğru yolu bulamazken, gerçek dönüşümü gerçekleştiren azınlık bilgelerdir” diyerek dinleyicilerine benzer yollardan gitmemeleri tavsiyesinde bulundu.
Haberin sonunda, programın katılımcılarından Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Prof. Dr. Bilal Kemikli’ye plaket takdim etti ve etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.