Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okullarda aşırı fiyat uygulamaları yapan, öğretmenlerine gerekli özlük haklarını tanımayan ve velilerden kayıt harcı adı altında gizli ücret talep eden kurumların, genel sektörü olumsuz etkilediğini dile getirirken, “Bu süreçte sizinle ortak hareket etmemi talep ediyorum. Siz de kendi aranızda bu sorunları ya çözün ya da bize bildirin, gerekli adımları atarız. Sadece bu şekilde birlikte hareket edebiliriz. Unutmayın, eğer siz önlem almazsanız, devreye biz gireceğiz. Cezai yaptırımlarımız ve kapatma gibi önlemler almakta tereddüt etmeyiz” şeklinde konuştu.
23. Antalya Eğitim Sempozyumu, “Türkiye’de ve dünyada özel okullar” temasıyla Antalya’nın Serik ilçesinde düzenlenmeye başladı. 30 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen etkinliğe katılan Bakan Tekin, özel okulların ücretlendirme politikaları ve sektörel denetimlerle ilgili bilgiler paylaştı.
Bakan Tekin, özel okullara ilişkin ücret eleştirilerinin haksız yere tüm sektöre mal edilmesinin yanlış olduğunu vurguladı. Kamuoyunda yaratılan algının sayısal verilerle çeliştiğini belirten Tekin, “Özel okullar arasında sundukları hizmet kalitesiyle yüksek ücret talep eden bazı kurumlar üzerinden yapılan bu genellemelere karşı çıkmalıyız. Türkiye’de toplam 12 bin özel okul varken, yüksek fiyat uygulayan okul sayısının yalnızca 22 olduğunu biliyoruz. Veriler bu durumu açıkça ortaya koyuyor” dedi. Özel okul öğretmenlerinin maaşları ile ilgili de bilgi veren Tekin, öğretmenlerin hak ettikleri ücretlerin sağlanmasına yönelik çalışmaları yakından izlediklerini ifade etti.
Bakan Tekin, özel okullarda hatalı uygulamalar sergileyen kurumların kendi içlerinde temizlenmesi gerektiğini belirterek, bu yanlışlarla karşılaşan kurumlardan sorunu çözüme kavuşturmalarını talep etti. “Kötü örnekleri gözardı edemezsiniz ve eğer mücadele etmezseniz, Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz devreye gireriz. Bizim görevimiz, öğrencilerimizin ve velilerimizin haklarını korumaktır” dedi.
Öte yandan, 2002 yılından bu yana özel okulların büyük bir gelişim göstermesi ve FETÖ’nün sektördeki etkisinin geçmişte ne denli büyük olduğunu da dile getiren Tekin, “O dönemlerde sadece 2 bin 395 özel okul bulunuyordu ama şimdi bu sayı 12 bini geçti. O dönemde FETÖ’nün etkisini hissetmemek imkansızdı; kiniyse, özel okul sektörünü bu baskıdan kurtarmak en önemli kazanımlarımızdan biri” şeklinde konuştu.
Boş kontenjanların kamu okulları tarafından değerlendirilmesine dair yeni çalışmalar yürüttüklerini belirten Bakan Tekin, bu konuda İstanbul’da da bazı hazırlıkların yapıldığını ekledi. Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk ise, özel okulların maliyet artışlarına değinerek, sürekli artan giderlerin yanı sıra, kamuoyunda özel okul ücretleri hakkında oluşturulan olumsuz algının sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. Sempozyum, yaklaşık 2 bin katılımcıyla, 8 konferans ve 3 panelden oluşuyor.