Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında başlatmış olduğu ‘Yerel Tohum, Ulusal Güç’ projesi kapsamında bugüne dek 19 milyon tohum dağıttı. 2025 yılına kadar ekleyeceği 2 milyon tohumla birlikte bu sayı 21 milyona ulaşmayı hedefliyor. Proje, Türkiye genelinde yerel tohum bilincinin artırılmasını amaçlıyor.
Muğla’daki Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, 980 çeşit ata tohumunu koruma altına almış durumda. 2025 hedefleri doğrultusunda 2 milyon yerel tohumu halka ulaştırmayı planlayan Büyükşehir, vatandaşların bu tohumlara erişimi için yereltohum.mugla.bel.tr adresinden ya da Şubat ayında merkeze giderek başvuruda bulunmalarını sağlıyor.
Muğla’daki üreticiler ve yerel halk, bu projeye büyük ilgi gösteriyor. Farklı yerel tohumları edinen birçok vatandaş, bu tohumların korunması ve geleceğe aktarılması konusundaki memnuniyetlerini ifade ediyor. Enise Çapan, “6 yıldır buradan tohum alıyorum. Başkanıma teşekkür ediyorum. Yerel tohumun devam etmesini istiyorum; bu, çocuklarımıza aktarabileceğimiz en değerli şey,” diye belirtti.
Kavaklıdere’den merkeze tohum almak için gelen Recep Uysal ise, lavanta ve diğer bitkiler için tohum temin ettiklerini ifade ederek, “Muğla Büyükşehir’in sunduğu bu hizmet çok önemli” dedi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ata tohumlarının korunmasının tarımsal sürdürülebilirlik açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Başkan Aras, bu tohumları korumanın sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda tarımsal bağımsızlığın da teminatı olduğunu belirtti.