Mersin’deki “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim” Projesi, Kırsal Ekonomiyi Canlandırıyor ve Göçü Engelliyor

Mersin’de gerçekleştirilen ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi, kırsal bölgelerde yaşayan bireylere destek sağlamakta ve köylerden kente göçü önlemekte önemli bir rol oynuyor. Toroslar ilçesindeki Değirmendere Mahallesi’nde, ekonomik zorluklar sebebiyle hayvancılığı bırakmak zorunda kalan Şaheste Karagöz, bu proje sayesinde hayvancılık faaliyetlerine geri dönebildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ve beşinci yılını dolduran projenin amacı, kırsalda yaşayanların ekonomik durumlarını iyileştirmek ve aşırı göçü önlemektir. Proje, özellikle küçük aile işletmelerine ve kadın girişimcilere odaklanarak bugüne kadar 300 çiftçiye toplamda 7 bin 500 küçükbaş hayvan ve 1,200 ton yem desteği ulaşmasını sağladı. Projeden yararlanan 300 üreticinin 156’sının kadın olduğu dikkati çekmektedir.

Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi, kırsal alanda yaşayan birçok kadına umut ışığı oldu. Değirmendere Mahallesi’nden Şaheste Karagöz, maddi sıkıntılar nedeniyle hayvancılığı bırakmış olsa da bu proje ile yeniden hayvan sahibi olma fırsatı buldu. 24 dişi ve 1 erkek koyun elde eden Karagöz, aynı zamanda hayvanlarının ilk yıl bakımı için 4 ton yem desteği de aldı.

Ailesinin geçimini hayvancılıkla sağladığını belirten Karagöz, Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı destekle hayatında yeni bir sayfa açtığını vurguladı. Başvuru sürecinin Alo 185 hattı üzerinden başladığını ifade eden Karagöz, sağlanan hayvanların büyük bir teşekkürle karşılandığını söyledi.

Maddi sıkıntılar sebebiyle göç etmeyi düşünürken projenin destek sağlamasıyla birlikte hayvancılığa devam etmeye karar verdiğini belirten Karagöz, “Projeye başvurmadan önce eşime, ‘Bu destek çıkmazsa Mersin’e göç edeceğiz’ dedim. Ama bu projeyle birlikte artık şehre göç etme planlarımızdan vazgeçtik” dedi. Projenin emeği sayesinde hayvan varlığını artırabileceklerini de sözlerine ekledi.

Tarımsal Hizmetler Dairesi’nde çalışan ziraat teknikeri Şerafettin Aydın, projenin kırsal alandaki göçü durdurmayı ve Mersin’deki damızlık hayvan sayısını artırmayı amaçladığını kaydetti. Aydın, “Her yıl 60 yetiştiriciye, 25 küçükbaş hayvan ile 4 ton yem ve aşılama desteği veriyoruz. Şu ana kadar 300 aileye 7 bin 500 küçükbaş hayvan yardımı sağladık” şeklinde konuştu.

Proje, yerel ekonomiye ciddi katkılarda bulunarak istihdamı artırmaya yardımcı oluyor. Yerli üreticilerin fazla olan damızlık hayvanları satın alınarak yeni yetiştiricilere destek sağlanırken, kırsal ekosistem de güçleniyor. Mersin genelinde uygulanan projede, Güney Karaman koyunu, İvesi koyunu ve kıl keçisi gibi hayvanlar üreticilere dağıtılıyor. 2024 yılı için dağıtılacak hayvanların tamamı saha toplanarak yeni üreticilere ulaştırılacak. Projeden bugüne kadar yaklaşık 8 bin 809 baş hayvan yeni doğum gerçekleştirmiştir ve tüm bu süreçte 1 yıllık aşı hizmetleri belediye tarafından karşılanmaktadır.

Yorum yapın